RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Як зв'язатися з рідними, якщо немає мобільного зв'язку: важливі поради

Фахівці розповіли, як зв'язатися з рідними, якщо немає мобільного зв'язку під час бойових дій. Потрібно дотримуватися певних правил та намагатися зберігати спокій, коли близькі довго не дають про себе знати.

Про це повідомляє "Апостроф", посилаючись на Держслужбу України з надзвичайних ситуацій.

Проблеми можуть бути з одним оператором мобільного зв’язку: може бути пошкоджена вежа чи обладнання. Тож, вигідно мати ще одну SIM-карту іншого оператора із активним станом рахунку.

Якщо мобільна мережа не відновлюється, для екстрених викликів та зв’язку між абонентами існують декілька альтернативних варіантів:

1. Альтернатива мобільному зв’язку - засоби стаціонарного дротового зв’язку (стаціонарні телефони). За наявності стаціонарного телефону у вашому помешканні, або у помешканні ваших сусідів (знайомих, друзів), буде забезпечено безперебійний зв’язок з екстреними службами та іншими абонентами стаціонарного і мобільного зв’язку.

2. У разі відсутності доступу до стаціонарних телефонів, можна підтримувати зв’язок за допомогою месенджерів Viber, WhatsApp, Telegram, Signal, Messenger Facebook, Instagram тощо. Месенджери працюватимуть за наявності доступу до мережі Internet. У тому числі за умови підключення до мережі Wi-Fi. У разі необхідності викликати екстренні служби за допомогою будь-якого месенджера, потрібно заздалегідь дізнатися номери телефонів за якими зареєстровано роботу месенджерів відповідних служб або посилання на профілі офіційних сторінок в соціальних мережах. Цю інформацію можна знайти на офіційних сайтах екстрених служб або зателефонувавши за номерами 101, 102, 103, 104, 112.

3. Використання телефону як засобу радіозв’язку за прикладом рації. Для цього його необхідно встановити спеціальні месенджери, наприклад: Voxer Walkie Talkie, Walkie Talkie, Two Way: Walkie Talkie. Слід зауважити, що у цьому випадку ваше спілкування не буде приватним. Його зможе прослухати будь-хто, якщо випадково чи навмисно потрапить на ту саму частоту. Не варто передавати інформацію, яка може бути корисною російській стороні. Це дозволить бути на зв’язку одночасно з усіма учасниками діалогу. Для організації такого зв’язку потрібно домовитись з абонентами про виділений канал (простими словами частоту або діапазон) для спілкування. Частоту (діапазон) абоненти обирають довільно. Радіус дії таких месенджерів маленький і варіюється від 60 до 100 метрів. Також він залежить від можливих перешкод, оскільки найчастіше їх робота побудована на основі технології Bluetooth (у підвальному приміщенні, дальність зв’язку може зменшуватись до кількох метрів). Слід пам’ятати, що будь-які месенджери необхідно завантажити заздалегідь, за наявності стабільного доступу до інтернету, а також заздалегідь протестувати їх працездатність.

4. Якщо нема будь-якого зв’язку та доступу до інтернету - варто переміститися до найближчого об’єкту, який обладнано стаціонарним телефоном та/або засобами радіозв’язку. Наприклад до будівлі органів місцевого самоврядування, відділення пошти, пожежно-рятувальні частини, відділення поліції, станції швидкої медичної допомоги, представництва інших силових відомств. Ще варто з близькими попередньо чітко домовитись про місце та час зустрічі. Якщо ви плануєте евакуацію в якесь конкретне місце - потрібно визначити точку та час збору. Маленьким дітям варто покласти в кишеню або вшити в одяг записку із повним ім’ям дитини, її батьків чи інших контактних осіб, адресу та телефони. Також дітей потрібно попередити, як діяти в разі відсутності зв’язку.

Раніше ми повідомляли, як поповнити рахунок на мобільному без доступу до інтернету.