RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

На ЧАЕС можливий витік радіації через дії окупантів

Внаслідок вторгнення та захоплення Чорнобильської АЕС російськими військами було пошкоджено лінію електропостачання станції, що може загрожувати витоком радіації.

Про це у своєму Twitter-акаунті написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що наразі ЧАЕС знеструмлена і закликав пустити ремонтні бригади для термінових робіт для відновлення електропостачання.

"Єдина лінія електропостачання ЧАЕС та всіх її ядерних об'єктів, контрольованих російською армією, пошкоджена. ЧАЕС знеструмлено. Я закликаю всю міжнародну спільноту негайно вимагати від Росії припинити вогонь і дати ремонтним бригадам швидше відновити електропостачання", - написав міністр.

Також він розповів про механізм охолодження сховища станції. За його словами, якщо протягом двох діб електропостачання не відновити – станеться серйозний витік радіації.

"Резервні дизель-генератори забезпечать живлення ЧАЕС та його об'єктів протягом 48 годин. Потім відключиться система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива, що загрожуватиме витоком радіації. Варварська війна РФ загрожує всій Європі. Путін має зупинити її негайно!", - наголосив Дмитро Кулеба.

Як повідомляв "Апостроф", раніше аналітики попередили, що у разі тривалого знеструмлення ЧАЕС та відсутності охолодження сховища з відходами, вітер може рознести радіоактивну хмару в інші регіони України, Білорусі, Європи та Росії.