RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

В Україні серйозно посилили покарання для мародерів та зрадників

У той час, як українські військові продовжують відбивати атаки ворога, деякі жителі нашої країни намагаються наживатися на біді. Саме тому Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності ухвалив рішення про законопроекти, які посилюють відповідальність за злочини у воєнний час.

Як повідомляє "Апостроф" із посиланням на сайт ВРУ, відповідні документи Верховна рада ухвалила 3 березня.

Зокрема, Президент України Володимир Зеленський підписав закон №7116 щодо посилення відповідальності за державну зраду та диверсії. Згідно з цим документом, в умовах воєнного часу за державну зраду або диверсії злочинцю загрожує від 15 років позбавлення волі або довічний ув'язнення з конфіскацією майна.

Крім того, законопроект під номером 7124 посилює покарання за присвоєння чужого майна на полі бою або використання трагічних обставин, бойових дій для власної наживи шляхом пограбування людей, у тому числі вбитих чи поранених. Так, за скоєння крадіжки, пограбування, розбою, вимагання або присвоєння (розтрати) майна в умовах воєнного стану передбачається покарання від 5 до 15 років позбавлення волі залежно від тяжкості скоєного злочину. Крім того, за мародерство на полі бою злочинця буде покарано на строк від 5 до 10 років позбавлення волі.

Також українські парламентарі підтримали проекти закону № 5143, № 5144, якими фактично запровадили підстави для покарання колаборантів. Законопроектами встановлюється кримінальна відповідальність за публічне спростування здійснення збройної агресії проти України, встановлення та затвердження тимчасової окупації частини території країни чи публічні заклики до співпраці з державою-агресором та її органами. Більше того, засуджені люди не зможуть претендувати на держпосади в країні чи займатися держдіяльністю від 10 до 15 років.

Нагадаємо, раніше в Україні вже почали карати злочинців за законами воєнного часу. Деякі мери дозволили мародерів на місці злочину.