RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Окупанти викрали з України 400 тисяч мирних жителів: куди відправляють

Окупанти примусово вивезли на територію Росії 402 тисячі громадян України, серед яких 84 тисячі – діти.

Про це повідомила на брифінгу уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

За підтвердженими даними, громадян України вивозять із Маріуполя, Волновахи та Станиці Луганської на територію Російської Федерації.

Вона розповіла, що загарбники приходять до людей у бомбосховища. Такий випадок було зафіксовано у Маріуполі 12 березня. Окупанти змусили родину, 92-річну майже лежачу жінку та ще двох людей, сісти в автобус, після чого їх вивезли до Росії.

Надалі з ними спілкувалися працівники російської ФСБ, вимагаючи свідчення про українських військових. Потім, не отримавши бажаного, окупанти посадили громадян України у потяг до міста Суздаль Володимирської області. Востаннє вони вийшли на зв’язок 20 березня.

Подібне, за словами Денісової, відбувається кожного дня. І наразі підтверджено інформацію про вивезення до Росії 402 тисяч громадян України, тоді як ще днем раніше було 366 тисяч осіб.

Як розповіли у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України, спершу вивезені українці проходять фільтраційні табори. Такий табір окупанти створили у Докучаєвську Донецької області.

Після ретельної перевірки громадян України переправляють на територію Росії – у Таганрог (Ростовська область) та Краснодарський край. Кінцевим пунктом призначення є низка північних областей, зокрема Сахалін.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що біля селища Мангуш Маріупольського району бойовики так званої "ДНР" захопили колону автобусів та співробітників ДСНС, які мали евакуювати людей одним з гуманітарних коридорів.