RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Внутрішнім переселенцям в Україні збудують тимчасове житло: що пообіцяв Зеленський

Кабмін готує ще одну програму підтримки переселенців - тимчасове житло. Обласні адміністрації вже мають завдання виділити землю для будівництва.

Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

"Після того, як ми встановимо мир, ми почнемо негайно і масштабно відбудовувати нашу державу. Але зараз людям потрібне тимчасове житло, свій будинок. І краще таке житло в Україні, ніж десь за кордоном. Допомогу ми виплачуємо. Роботу даємо", - сказав Зеленський.

Він наголосив, що деталі вищезазначеної програми підтримки представить прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко вважає, що хоч така ініцатива і своєчасна, проте в Україні відсутня законодавча база її реалізації. Він повідомив, що необхідно побудувати близько 35-40 млн. кв. м житла на 3 млн осіб.

"Необхідні правові механізми. Профінансувати ми зможемо, виділивши гроші під будівництво, а далі потрапляємо в правову яму", - сказав Попенко.

Проблема полягає в тому, що незрозуміло, хто буде власником та керуючим такого житла. Якщо замовниками стануть ОДА, то житло перетвориться на соціальне. У такому випадку доведеться поновити застарілий закон від 2006 року. Якщо замовниками будуть органи місцевого самоврядування, тоді житло - муніципальне.

"Тут у нас взагалі пустка, немає жодного документа, закону, підзаконного акту під цей вид власності, його не існує", – підкреслив Попенко.

До того ж відсутні правові механізми, щоби передати таку нерухомість на баланс. Також експерт зазначив, що поки що не ясно на на підставі яких документів потім вселятимуть людей.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як і де отримати допомогу вимушеним переселенцям усередині України.