RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Росія має заплатити за військові злочини: Захід відреагував Бучанську різанину

На вулицях звільнених українськими військовими міст і сіл знайдено безліч трупів мирного населення, масові поховання цивільних, житлові будинки були розграбовані, а російська армія залишила трупи своїх солдатів посеред вулиць. Світ з жахом звірств, скоєних окупантами, виникають перші реакції Заходу.

"Апостроф" зібрав реакцію лідерів різних країн.

США

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що фотографії мертвих українських мирних жителів, знайдені в Бучі після відходу російських військ, стали "ударом під дих" і винні у будь-яких військових злочинах мають бути притягнуті до відповідальності. Адміністрація президента Джо Байдена заявила, що вважає, що російські війська вчинили військові злочини і що вона допомагає збирати докази.

Франція

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан засудив те, що він назвав "масовими зловживаннями", скоєними російськими військами в Україні останніми тижнями. За його словами, "такі зловживання будуть військовими злочинами і що Франція співпрацюватиме з українською владою та Міжнародним кримінальним судом, щоб притягнути винних до відповідальності".

Президент Франції Еммануель Макрон заявив у Твіттері, що зображення з Бучі "нестерпні".

"Російській владі доведеться відповісти за ці злочини", - додав Макрон, висловивши співчуття жертвам та солідарність з українцями.

Німеччина

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила про те, що РФ має заплатити за свої "військові злочини" у Бучі. Вона засудила "нестримне насильство" кремлівського диктатора Путіна і заговорила про посилення санкцій. У своїй недільній заяві канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав міжнародні організації, такі як Міжнародний комітет Червоного Хреста, дозволити доступ до постраждалих районів для незалежного документування того, що він назвав звірствами.

Шольц також закликав РФ нарешті погодитися на припинення вогню і покласти край цій "жахливій, безглуздій та невиправданій війні".

Міністр економіки Роберт Хабек Німеччини заявив, що Німеччина готує нові санкції спільно з партнерами по ЄС.

Великобританія

"Я вражена жорстокістю того, що сталося в Бучі та інших містах. Те, що російські війська ціляться в мирне населення, огидно. Разом з іншими Великобританія працює над збором доказів військових злочинів. Винних буде покарано", - заявила глава МЗС Великобританії Елізабет Трасс. Посол Великобританії в Україні Мелінда Сімонс звинуватила армію РФ у свідомому використанні згвалтувань як військову зброю

Нагадаємо, у Бучі знайшли тортури, в яких російські нелюди вбивали пов'язаних людей.