RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У бою з російськими окупантами загинув відомий поет зі Львова

У боях за Україну на Луганщині загинув відомий поет, громадський діяч та засновник проєкту "Дух Нації" Юрій Руф. 2 квітня він помер смертю героя, що до останнього боронив рідну землю.

Про сумну звістку написали його друзі, однодумці та колеги.

Останній допис українського поета у фейсбуці з'явився 19 березня - це був вірш з фронту. Він завжди оспівував у своїй поезії українські звитяги. Окрім того, Юрій Руф займався викладацькою діяльністю, працював проректором по виховній роботи, ведучим фестивалю "Холодний Яр" та популяризатором усього українського.

Його друзі та знайомі поділились спогадами про видатного поета:

  • "Він був популятаризом усього українського - музики, ю-тьюбу, спілкування. Бо добре знав чия мова - того влада. Також він був популяризатором здорового способу життя. Завсновником бренду одягу @Гwear. (І так сталося, що я сиджу саме у цьому светрі і пишу цей пост…). Коли Юрко пішов в ЗСУ - я не здивувалася. Він інакше не міг";
  • "Він завжди був готовий послухати, пожартувати, подискутувати. Більше того, говорити можна було про багато різних речей: від історії, поезії, і до правильного харчування, походів в Карпати, і трамваю на Сихів. Був готовий допомогти чи подарувати якусь свою нову футболку, чи нову збірку. Був….";
  • "Величезна втрата для національно-вишкілького братерства. Він палко писав, так само читав свої вірші та виводив на сцену українські гурти. А потім поїхав на війну";
  • "Я пам'ятаю більшість його цінних думок. Їх ми візьмемо на озброєння у здобутті української України, про яку він так мріяв. Спочинь, Друже. Дякую за Чин".

Юрій Дадак (справжнє прізвище) народився 1980 року в Бережанах, що на Тернопільщині, і вже з 14 років почав писати вірші. Він вважав свою творчість одним з типів поетичної пропаганди патріотизму, адже його поезія мотивувала до дій, активізувала почуття національної самосвідомості та гордості. Серед публікацій є "Багряна лірика" (2012), "Час Революції" (2014), "На зламі епох" (2015).

Ця видатна людина знаходила час не тільки на поезію та боротьбу за Україну, а й на родину - у Юрія залишилась дружина та дві доньки.

"І розривався між любов‘ю до України і своїх трьох дівчат - дружини і двох доньок. я не розумію, чому через орків - його серце сьогодні перестало битися, а його дівчата мають страждати…Ми що людні платимо дуже високо ціну! Ці жертви не можуть бути марними. Ми мусимо перемогти! Правда мусить перемогти!" - написала його подруга Наталія Піпа.

Шанувальники, знайомі й друзі висловлюють глибокі співчуття родині Юрія.

Раніше ми писав про смерть відомого українського фотографа, якого вбили російські окупанти на Київщині.