RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Ворог не відмовляється від мети захопити Донбас: зведення Генштабу на 18:00 5 квітня

Триває вже 41-ша доба протистояння України російському агресору, який продовжує наступати, незважаючи на свої масштабні втрати.

Про оперативну інформацію станом на 18.00 5 квітня щодо російського вторгнення повідомляє Генштаб ЗСУ.

Російські окупаційні війська продовжують перегруповуватись та прагнуть встановити повний контроль над територією Донецької та Луганської областей. Окрім цього, окупанти намагаються покращити положення підрозділів у Таврійському та Південнобузькому операційних районах.

У РФ (західний військовий округ) проводять приховану мобілізацію з метою комплектування підрозділів, які зазнали втрат в Україні. До того ж командування ЗС РФ намагається поповнити втрати особового складу за рахунок залучення представників військових навчальних закладів. Наприклад, у Читинському суворовському військовому училищі провели опитування викладачів щодо готовності взяти участь у “спеціальній операції”, однак значна частина відмовилися від можливого залучення до “виконання завдань” та готова до звільнення з військової служби.

Також окупанти продовжують ігнорувати норми Міжнародного гуманітарного права - бомбардують цивільні об'єкти інфраструктури та промисловості. Унаслідок обстрілу міста Рубіжне Луганської області, рашистами пошкоджено цистерну з азотною кислотою.

Сіверський напрямок

Триває вивезення залізницею та військово-транспортними літаками військової техніки ЗС РФ з Білорусі. Окрім цього, окремі підрозділи ЗС РБ переміщуються в сторону держкордону з Україною.

"Не виключається проведення ротації підрозділів, що залучені до посилення охорони державного кордону білорусі", - пишуть у Генштабі.

Слобожанський напрямок

Ворог блокує окремий район Харківщини. У населених пунктах Великий Бурлук, Приколотне та Федорівка окупанти шукають проукраїнськоналаштованих жителів та незаконно їх затримують.

В Ізюмі рашисти фабрикують доказову базу про нібито злочини Збройних Сил України, здійснюючи обстріли населеного пункту та створюють вигляд “документування”.

Донецький напрямок

Російські окупаційні війська штурмують Маріуполь за підтримки авіації та артилерії. Водночас на тимчасово захопленій території Запорізької області, в місті Бердянськ, окупанти затримують місцевих жителів.

У місті Токмак медичний персонал місцевих медичних закладів примушують підписувати так звані “контракти” з міністерством охорони здоров’я РФ.

Раніше "Апостроф" писав про те, що Збройні Сили України завдали удару по російському фрегату "Адмірал Ессен" і пошкодили літак Іл-22, який був повітряним пунктом управління військ противника.