RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Як вберегтися від шахраїв під час війни: прості поради

В умовах війни Росії та України активізувалися шахраї - вони "кидають" людей на житло, гроші та надання допомоги військовим та біженцям.

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України опублікував у Telegram поради щодо безпеки від шахраїв.

Шахраї діють за такими схемами:

  • Оголошення про оренду житла або евакуацію.

Шахраї пропонують в оренду переселенцям житло чи перевезення у безпечні місця. Вони прохають внести попередню оплату на картку, а після отримання коштів зникають.

  • Збір коштів на допомогу.

Шахраї розміщують фейкові оголошення про збір коштів або створюють шахрайські сайти, схожі на сайти справжніх благодійних фондів, де начебто можна перевести кошти на підтримку ЗСУ. Також зламують сторінки в соцмережах та від імені власників збирають кошти на амуніцію.

  • Оголошення про продаж військової амуніції.

Шахраї розміщують в інтернеті фейкові оголошення про продаж бронежилетів та товарів для військових. Отримавши передоплату, аферисти зникають.

Крім того, шахраї надсилають на телефони громадянам повідомлення з текстом про зарахування на картку певної грошової суми – у ньому також зазначається посилання. По ній у жодному разі не можна переходити.

Раніше Національний банк України виступив із попередженням громадянам країни щодо діяльності шахраїв в умовах повномасштабної війни Росії проти нашої держави.