RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Допити та жодного лікування: звільнені з полону пілоти розповіли про знущання у РФ

Українські два пілоти Олексій Чиж та Іван Пепеляшко, які перебували у російському полоні, повернулись на батьківщину. Росіяни з українцями не церемонились: влаштовували допити та не надавали медичної допомоги.

Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Там розповіли, що українських військових було звільнено завдяки зусиллям ГУР МО.

Пілотів Пепеляшка та Чижа російські військові схопили у полон ще 8 березня поблизу села Нова Басань у Чернігівській області.

Їхнє місце утримання неодноразово змінювали. У підсумку - доправили у Слідчий ізолятор міста Курськ. Там їх помістили у камеру до вісьмох українських офіцерів.

Звільнені полонені пілоти розповідають, що навіть попри серйозні поранення - більшості українцям у СІЗО не надають елементарної медичної допомоги.

"Хлопці тримаються, але у більшості рани почали гноїтися. Просили росіян дати хоча б бинти і зеленку, подбати про найтяжчих. Але марно", - зазначає Іван Пепеляшко.



Водночас росіяни їм постійно влаштовували виснажливі допити. Примітно, що всі допити традиційно починалися з пропаганди, що, мовляв, Україну вигадав Ленін.

Також росіяни примушували записувати пропагандистські відео. У разі відмови - погрожували, що перестануть перев’язувати рани пораненим.

При цьому російські офіцери визнавали, що їхній "бліц-криг" зазнав провалу і поставлених цілей досягнути РФ не вдалось.

"Повторюють, що хочуть звільнити Україну від нацистів. Що ми скоро знову будемо жити в одній країні, а Галичину забере Польща", - кажуть звільнені полонені.

Наразі Іван Пепеляшко та Олексій Чиж перебувають у шпиталі та отримують необхідну медичну допомогу, додають у пресслужбі.

Нагадаємо, що 14 квітня, за наказом президента Володимира Зеленського відбувся четвертий обмін військовополоненими.