RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Стало відомо, скільки українських військових та мирних громадян у полоні у РФ

У полоні в окупантів зараз перебувають близько тисячі цивільних українців. Половина – жінки.

Про це в ефірі інформаційного телемарафону повідомила міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Вони схопили близько тисячі людей. І половина - це жінки. Я ще раз і ще раз повторюватиму, можливо Росія почує мене, ми не обмінюватимемо військових на цивільних. Це заборонено Женевськими конвенціями. Ми вимагаємо відпустити без жодних умов і передати українській стороні громадянських. За військовими у нас приблизно паритет. У нас понад 700 їх полонених і у них приблизно така сама кількість", - заявила глава відомства.

Щодо раніше звільнених українців, вона зазначила, що Росія не дотримується Женевських конвенцій.

"Це не про те, що там Женевська конвенція, там просто треба вижити. І я звертаюся до всіх рідних, які чекають на своїх чоловіків, своїх дружин. Треба набратися терпіння, ми даємо списки постійно, інше питання, що ворожа сторона не узгоджує всіх, а дає лише частково, і лише тих, кого вважає за потрібне. Це постійна перманентна боротьба за людей, але ми не залишимо її, розумієте з яким ворогом ми маємо справу" , - заявила Верещук.

Крім того, за словами міністра, сьогодні працюють два коридори.

"Працюють коридори - Луганська область, але ось щойно надійшло повідомлення - Лисичанськ обстрілюється, там якраз було передбачено місце для евакуації. Там тимчасово припинили евакуювати. Ми вимагаємо від РФ негайно припинити вогонь та забезпечити гуманітарний коридор відповідно до домовленостей, які були досягнуті вночі. Також цей напрямок Запоріжжя-Бердянськ, але через складні погодні умови автобуси не можуть проїхати трасою, яка передбачена маршрутом. Але машини приватні можуть їхати. Ми вимагаємо від Росії дотримуватися взятих на себе зобов'язань цим коридором", - поінформувала вона.

Раніше повідомлялося про те, що українок окупанти роздягали догола при чоловіках, голили голови і катували . Це чергове грубе порушення Росією Женевської конвенції щодо правил поведінки з військовополоненими.