RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Більше не буде святом: у день 9 травня внесуть важливу зміну

У Верховну Раду України внесено законопроект, яким пропонується радикально змінити святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Текст законопроекту опубліковано на сайті українського парламенту.

Автори документа пропонують скасувати святкування в Україні Дня перемоги над нацизмом 9 травня та перенести це свято на 8 травня – День пам'яті та примирення. Водночас, 9 травня, пропонується відзначати День Європи.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що комуністичний режим СРСР спеціально встановив окрему від Європи дату відзначення закінчення Другої світової війни. Радянський Союз, а потім і Російська Федерація перетворили 9 травня на інструмент пропаганди та досягнення політичних цілей, розпалювання воєн, виправдання своїх злочинів проти людяності.

"Відзначання в Україні Дня перемоги 9 травня є нелогічним та неприйнятним, особливо після початку повномасштабного російського вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року. Україна має вшановувати пам'ять загиблих та відзначати День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні разом з усією Європою та всім цивілізацією 8 травня. А 9 травня – разом із державами-членами Європейського Союзу відзначати День Європи" , - йдеться у записці до документа.

Там же написано, що ухвалення проекту закону сприятиме остаточному звільненню України від російської парадигми Дня перемоги, дозволить відзначати спільно з народами Європи 8 травня День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а 9 травня – День Європи.

Раніше ми повідомляли, що на Червоній площі в Москві розпочалася підготовка до параду Перемоги 9 травня: було залучено близько 11 тисяч військових та кілька сотень техніки та авіації.