RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Великдень 2022: чи можна ходити на цвинтар на Страсному тижні

Страсна п'ятниця, яка у 2022 році припадає на 22 квітня, вважається особливим днем у календарі. За церковною традицією, саме в цей день багато чого не можна робити.

"Апостроф" розповідає, чи можна у цей день, зокрема, відвідувати та прибирати цвинтар.

Страсний тиждень називається тому, що цей час був останнім у земному житті Ісуса Христа. За тиждень до Великодня понад дві тисячі років тому Спаситель увійшов у Єрусалим, де Його захоплено зустріло населення, проте вже у п'ятницю люди кричали "Розіпни!". Того ж дня Він помер на хресті, Його тіло пролежало в гробниці всю суботу, а в неділю Він воскрес із мертвих.



Загалом священники радять у цей день відмовитися від веселощів та розваг. Не можна шити, прясти в Страсну п'ятницю. Великим гріхом вважається рубати дрова чи що-небудь тесати сокирою. Також за народним віруванням, у Страсну п'ятницю не можна співати. Очевидно, що сама атмосфера дня Страсної п'ятниці та всього тижня навряд чи підходить для таких занять. А от щодо відвідування кладовища, то категоричної заборони немає. Якщо людина відчуває гостру потребу побувати на могилі рідних чи близьких, навести там лад, то це можна зробити.



"Це суворо не забороняється, хоч і небажано", - кажуть священники.

Краще зробити це в якийсь інший день: до Вербної неділі чи на Радоницю (другий вівторок після Великодня).

Якщо на Страсну п'ятницю випали дні поминок за своїми покійними близькими (9 днів, 40 днів) або роковини (День пам'яті), то краще перенести їх на інший час.

При цьому у народі вважають, що ходити на цвинтар в час Страсного тижня не варто: традиційно кожен день тижня присвячений домашнім чи духовним справам:

  • у понеділок - віруючі прибирають;
  • у вівторок – шиють;
  • у середу – продовжують генеральне прибирання ;
  • у четвер – займаються очищенням душі та тіла;
  • у п'ятницю та суботу – готуються до Великодня.

Раніше "Апостроф" публікував Церковний календар на 2022 рік та список усіх свят за місяцями.