RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Як українськими біженцям осісти в Естонії: правила в'їзду

У зв'язку із вторгненням Росії в Україну Естонія, як і інші держави-члени ЄС, приймає біженців із нашої країни. Людям, що отримали тимчасовий захист, надається дозвіл на проживання, можливість офіційного працевлаштування, отримання допомоги, а також доступ до медичного обслуговування та освіти.

Err.ee публікує правила в'їзду до Естонії громадян нашої країни.

Українцям не потрібна віза для перетину кордону, а також разом з ними без візи до Естонії можуть в'їхати їхні родичі з іншим громадянством.

В'їзд у країну можливий як за біометричним паспортом, так і за паспортом старого зразка, а також за іншими проїзними документами (дипломатичний паспорт, службовий паспорт, паспорт негромадянина/проїзний документ біженця, паспорт моряка).

Зазначається, що під час перетину кордону неповнолітній також повинен мати проїзний документ. Якщо той, хто супроводжує дитину, не є її батьком або законним піклувальником, то рекомендується мати написаний від руки дозвіл з контактними даними батьків.

Естонія приймає всіх дітей громадян України незалежно від наявності документів. Після приїзду до країни біженець має звернутися до посольства, де дані дитини впишуть у паспорт батька або видадуть документ з особистими даними дитини.

За відсутності документів громадянство українців встановлюється за свідченнями на естонському кордоні. Після приїзду до Естонії громадянин України має звернутися до посольства та отримати документ, що засвідчує особу.

Також на громадян України та їх прямих родичів не розповсюджуються протиепідемічні обмеження, у тому числі вимоги стосовно ковід-сертифікатів.

Варто зазначити, що з гуманітарних міркувань Департамент поліції та прикордонної охорони може впускати до Естонії й інших людей, які прибувають з України, наприклад, громадянське подружжя, щоб не розбивати сім'ї.

Раніше в Держприкордонслужбі України заявили, що для легалізації за межами країни біженцям необхідні закордонні паспорти. Доведеться звертатися до відповідних установ та чекати на оформлення документа.