RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Можуть підслуховувати користувачів: експерти озвучили список застосунків-шпигунів у смартфонах

Американські дослідники з університету Вісконсін-Медісон виявили деякі додатки Android, Windows, iOS та Mac для відеоконференцій, які прослуховують користувачів і при вимкненому мікрофоні. Серед них Zoom та MS Teams/Skype.

Про це йдеться в їхніх результатах дослідження.

Так, науковець Кассем Фаваз вивчив 223 програми для відеоконференцій, у тому числі Zoom, Slack, MS Teams/Skype, Google Meet, Webex Cisco, BlueJeans, WhereBy, GoToMeeting, Jitsi Meet, Discord та інші.

Приводом для вивчення був випадок, коли його брат брав участь в одній із відеоконференцій з вимкненим мікрофоном, проте його індикатор продовжував горіти, хоч і був вимкнений.

Деякі з цих програм можуть іноді збирати дані при вимкненому мікрофоні. Водночас частина їх передає отримані дані користувача на сервер.

"У переважній більшості випадків, коли ви відключаєте запис, ці програми не відмовляються від доступу до мікрофона. Це проблема. Коли ви відключені, ви не очікуєте, що ці програми будуть збирати дані", - повідомив він.

За словами науковця, вони змогли визначити фонову активність на базі звуків, які створюють користувачі на фоні, із середньою точністю в 82%.

Водночас експерти стверджують, що з камерою простіше - її можна вимкнути, закрити рукою або заклеїти, і тоді боятися нічого. Для проблеми з мікрофоном, який працює навіть коли вимкнений, є більш складне рішення. Для цього науковці пропонують розробити доступні програмні "перемикачі" або апаратні перемикачі, які дозволять людям самим включати і відключати свої мікрофони.

Нагадаємо, у Держспецзв'язку попередили українців про відправлення зловмисниками електронних листів зі шкідливою програмою, яка викрадає паролі та файли.