RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Від посухи до заморозків: у травні на українців очікують погодні "гойдалки"

У травні в Україні в деяких регіонах очікується посушлива погода з недостатньою кількістю опадів, а десь зросте загроза небезпечних метеорологічних явищ, таких як шквали і град. Окрім цього, у Карпатах може випасти мокрий сніг та снігова крупа.

Про прогноз погоди на травень повідомив кандидат географічних наук та синоптик Ігор Кібальчич.

Посуха буде в Одеській, Миколаївській, Вінницькій та Тернопільській областях, через що є ризики зростання пожежної небезпеки в лісових та степових масивах до максимального 5 класу.

"Безпосередньо на території України кількість опадів у травні передбачається на 10 – 35% нижче за кліматичну норму, і лише у східних областях зволоження прогнозується в межах норми", - сказав синоптик.

Основна частина опадів в Україні буде у вигляді короткочасних дощів зливового характеру, іноді з грозами. Також збільшиться кількість метеорологічних аномалій та небезпечних явищ.

"У другій половині місяця більш помітно активізується конвективна діяльність внаслідок зростання середніх температур, тому збільшиться ймовірність небезпечних метеорологічних явищ, таких як шквали і град. При цьому, у Карпатах на початку травня може ще випадати мокрий сніг та снігова крупа, що не є аномалією для даного регіону (адже у високогір'ї навіть у червні нерідко спостерігаються опади у твердій фазі)", - попередив Кібальчич.

Середньомісячна температура повітря прогнозується в межах норми в центральних та місцями у західних регіонах, а на решті території травень виявиться прохолодним з відхиленням середньої температури на 0,5 – 2 °С зі знаком "мінус". Водночас на Закарпатті, у Львівській області та Буковині травень стане досить теплим, на 0,5 – 1 °С вище за середні багаторічні показники.

"Нічні заморозки на поверхні ґрунту можуть спостерігатися у першій декаді місяця в більшості областей, за винятком півдня та південного сходу. Поступово, починаючи з другої декади травня, нічні температури стануть більш комфортними, а ймовірність заморозків істотно знизиться", - резюмував синоптик.

Раніше "Апостроф" писав, що на початку травня в деякі регіони України прийдуть справжні снігопади.