RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Гробки 2022: історія, традиції поминальних днів та головні заборони

У 2022 році Радониця або Батьківський день, коли поминають померлих, припадає на вівторок, 3 травня. Вважається, що у цей день із могил встають мертві. Водночас українців закликають не відвідувати цвинтарі через небезпеку мінування місцевості окупантами у ході війни, яка ще досі триває.

"Апостроф" розповів історію, про традиції поминальних днів та що не можна робити у ці дні.

Історія

Після свята Великодня на 9-й день християни поминають померлих родичів та близьких - Радониця або Батьківський день. У народі поминальні дні також називають Проводами, Червоною гіркою або Гробками.

В Україні в залежності від регіонів вшановують пам'ять померлих у неділю на Красну гірку, понеділок або вівторок - на Радоницю. Тому поминальними днями є в 2022 році 1-3 травня.

Радониця уособлювала шанування душ померлих. Цього дня померлим приносили жертви, що, на думку наших предків, дозволяло душі небіжчика насолодитись видовищем поваги, яку йому надавали живі.

Наразі через загрозу мінування варто утриматися від відведення цвинтарів, особливо у Чернігові, Харкові та Сумах. Священники радять краще принести записку з ім'ям померлого родича до храму і замовити панахиду.

Традиції

У поминальні дні не треба плакати за померлими, а радіти воскресінню Христа, перемозі життя над смертю, а також воскресінню душі. Зазвичай українці у ці дні відвідують могили померлих близьких та залишають на них освячені паски або крашанки, а також запалюють свічки. На цвинтарі люди моляться за упокій душі. Також деякі віряни приносять із собою на цвинтар поминальну кашу - коливо.

Заборони

Не можна у поминальні дні:

  • Сваритися й лихословити;
  • Вінчатися;
  • Оплакувати померлих;
  • Влаштовувати на цвинтарі пишні застілля;
  • Вживати надмірно алкоголь на могилах;
  • Залишати на могилах пляшки з алкоголем, цигарки та продукти, що швидко псуються.

Раніше ми писали, чи можна цього року йти на цвинтар.