RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вагітні біженки можуть відкрити лікарняний дистанційно: як це зробити

Вагітним українкам, які через збройну агресію Росії виїхали за кордон, українські лікарі можуть відкрити лікарняний дистанційно.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України.

Відомство спрощує функцію формування медичних висновків щодо тимчасової непрацездатності (МВТН) для українців, які виїхали до сусідніх країн.

Насамперед ці зміни стосуються жінок, які зараз чекають на народження дитини. Починаючи з 30-го тижня вагітності жінки мають право на формування листка непрацездатності та, як наслідок, отримання відповідних соціальних виплат. Однак через війну ця можливість стала для деяких недоступною.

"На час військового стану ми дозволили лікарям формувати МВТН без особистого прийому вагітної. Щоб і надалі гарантувати вагітним жінкам право на фінансову допомогу від держави. Як це буде виглядати на практиці? Вагітна повинна зв'язатися з лікарем, який веде або веде її вагітність, і заявити про бажання сформувати МВТН Якщо контакт зі своїм лікарем було втрачено, то можна звернутися до другого, однак у такому випадку потрібно надати лікареві документ, що підтверджує вагітність та його термін," – пояснила деталі заступник міністра охорони здоров'я змін Марія Карчевич.

За її словами, лікар перевірить попередні медичні записи про вагітність в електронній системі охорони здоров'я та створить МВТН, що стане підставою для автоматичного створення електронного лікарняного.

МОЗ рекомендує підтримувати зв'язок зі своїм лікарем. У період дії військового стану медичну консультацію можна отримати з допомогою технічних засобів комунікації.

Нагадаємо, раніше в ласті Німеччини розповіли про те, як мають поводитися українські біженці на території країни у разі захворювань.