RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Окупанти масово відмовляються воювати в Україні: зведення Генштабу на ранок 5 травня

Триває 71 доба повномасштабної війни країни-терориста Росії проти суверенної та незалежної України. За цей час окупанти понесли значні втрати, через що тепер масово відмовляються їхати воювати на українській землі. Водночас росіянами ведуться наступальні дії на сході.

Про це повідомляють у зведення Генерального штабу ЗСУ станом на ранок 5 травня.

Частина військовослужбовців 38-ї ОМБр 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу, після відведення до району відновлення, через значні втрати особового складу, відмовилась від подальшої участі у бойових діях на території України. Військовослужбовці перебувають у районі поблизу українсько-російського кордону та чекають на переміщення до РФ.

Інші окупанти продовжують наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Одночасно з цим ворог провокує напруженість у Придністровському регіоні республіки Молдова, де перегруповує війська на окремих напрямках для покращення тактичного положення та поповнює запаси.

Волинський, Поліський, Сіверський напрямки

Противник не проводив активних дій.

Слобожанський напрямок

Російське окупаційне військо обстрілює Харків та розвідує позиції підрозділи Сил оборони. В районі північніше міста Ізюм продовжує артилерійські та мінометні обстріли.

Донецький та Таврійський напрямки

Тривають артобстріли вздовж лінії зіткнення, під час яких ворог застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію для ракетно-бомбових ударів з метою скувати дії наших військ.

Підрозділи росіян намагаються вести наступальні дії на Лиманському, Сєвєродонецькому та Попаснянському напрямках, проте успіху не мають.

На Авдіївському та Курахівському напрямках ворог продовжує обстріли позицій захисників України.

У районі Маріуполя основні зусилля російські окупанти зосереджують на блокуванні та спробах знищення українських підрозділів в районі “Азовсталі”. За підтримки авіації, противник поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу.

"Підрозділи бойовиків 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, які знаходяться в населеному пункті Сватівського району Луганської області укомплектовані місцевими жителями з найближчих населених пунктів мають низький морально-психологічного стан, суттєві проблеми з озброєнням та засобами захисту і не готові до виконання завдань", - зазначають у Генштабі.

Південнобузький напрямок

Хоч російські загарбники активних бойових дій не проводили, однак завдавали ракетно-бомбових ударів по позиціях наших військ та інфраструктурі регіону.

Водночас завдяки діям українських захисників та захисниць ворог втратив контроль над кількома населеними пунктів на межі Миколаївської та Херсонської областей.

Також за попередю добу підрозділами ППО було уражено дев’ять повітряних цілей: чотири БПЛА (два з них зенітними ракетними підрозділами Сухопутних військ), три крилаті ракети противника, два літаки. Попередньо - винищувачі Су-30.

Разом з цим, на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито одинадцять атак ворога, знищено п’ять танків, сім одиниць бойової броньованої техніки та п’ять одиниць автомобільної техніки ворога.

Раніше повідомлялось, що російська окупаційна армія не може набрати достатньо контрактників, щоб "компенсувати" тих окупантів, яких знищили ЗСУ.