RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Як українські бійці врятували Харків від захоплення: історія бою 25 лютого

Воїни 6-ї роти 92-ї механізованої бригади ЗСУ здійснили справжній подвиг, коли 25 лютого 2022-го перемогли у бою російських окупантів у Старому Салтові на Харківщині.

Про героїзм наших військовослужбовців на своїй сторінці у соцмережі розповів Юрій Бутусов.

У перший день війни, яку розв'язала РФ, низка підрозділів 92-ї бригади ЗСУ потрапила в оточення поблизу російського кордону.

"Численні колони йшли з усіх боків, перевага була переважною. У цій тяжкій обстановці ключову роль відіграв високий рівень бойової підготовки та залізна воля українських воїнів", - написав Бутусов.

Наступного дня, 25 лютого, 6-а рота пішла на прорив на Харків, щоб урятувати рідне місто від захоплення. Зіткнення розгорнулося на дорозі, забитої російськими військами і технікою, зокрема танками. Останні підпалили троє українських БТР-4.

"Однак українські воїни не здавалися в полон і не втратили рішучості бити ворога навіть у такій страшній і важкій обстановці, під вогнем з усіх боків. Наші бойові машини вилетіли через поворот і побачили цілу колону Росгвардії, забиту російськими росгвардійцями, з повним озброєнням. а також з автозаками, палицями, наручниками та спорядженням для розгону демонстрацій.І за наказом командира роти вцілілі БТР-4 вдарили по цьому місиві ракетами "Стугна" та 30 мм гарматами", - розповів журналіст.

Він зазначив, що дистанція була мінімальною і кожен снаряд влучав у ціль. Російська техніка здебільшого була розгромлена, хоча їхні танки підпалили ще два БТР-4 ЗСУ.

Українським піхотинцям довелося спішитись і добивати вцілілих росгвардійців зі стрілецької зброї. Загинули шість воїнів 6-ї роти, проте більшість бійців та машин зуміли вийти до Харкова, а там – розвернутися для оборони.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що при звільненні села Циркуни Харківської області в полон здався 21 військовослужбовець ЗС РФ, Росгвардії та мобілізовані 115 полки.