RU  UA  EN

Вівторок, 1 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

30 вересня

Всі новини

Всесвітній день медсестри 2022: як з'явилося свято та як його відзначають

12 травня у світі відзначатиметься Міжнародний день медичної сестри.

"Апостроф" зібрав всі відомості про історію, традиції та звичаї свята.

Історія свята

Як стверджують історики, свято зародилося під час Кримської війни 1853 року. Тоді британка Флоренс Найнтінгейл вирішила організувала штаб сестер милосердя, у який брали всіх охочих дівчат та жінок. Хоч медсестри не мали відповідної освіти, вони всеодно старанно доглядали за пораненими.

Офіційне свято Міжнародних день медичної сестри встановили 12 травня 1974 року - саме у день народження Флоренс Найнтінгейл.

Традиції

У цей день у світі влаштовують різні круглі столи, майстер-класи, пов'язані з професією медичної сестри.

Медсестрам дарують квіти, цукерки та різні подарунки. Однак, медсестри мріють отримати премію імені Флоренс Найнтигейл. Медаль символізує добро і світло, а на її звороті є напис: "За справжнє милосердя і турботу про людей, які викликають захоплення всього людства".



Міжнародний комітет Червоного Хреста кожні два роки вручає таких 50 медалей. Її у 1912 році заснувала Ліга Міжнародного Червоного Хреста та Червоного Півмісяця для медсестер та волонтерів медичної служби. Нагорода вручається тим медсестрам, які виявили у військовий чи мирний час відчайдушну хоробрість та продемонстрували виняткову відданість пораненим та хворим. Її лауреатами можуть бути виключно дипломовані медичні сестри та добровільні санітарки.

Примітно, що у багатьох країнах світу відчувається дефіцит працівників цієї професії, Україна – не є винятком. Серед причин – низька оплата праці.

Раніше "Апостроф" публікував сильну молитву в День жінок-мироносиць - дівчат, які були близькими до Ісуса Христа і присвятили йому все своє життя.