RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Мобілізація в Україні: що треба знати обмежено придатним до служби

За указом президента України Володимира Зеленського, під час війни чоловіки віком від 18 до 60 років, що є придатними або обмежено придатними до військової служби – підлягають мобілізації. До війни обмежено придатні українці могли не проходити військову службу, але наразі відмінностей між придатними та обмежено-придатними особами немає відмінностей.

Про це повідомила юристка Axon Partners, службовиця Збройних Сил України Емілія Курило інформагентству НТА.

За її словами, у військовий час в Україні придатність до військової служби ділиться на придатний або ні. За інформацією, яку надав Генеральний штаб ЗСУ, обмежено придатні також є придатними.

"Чоловік зобов’язаний прийти у військкомат. Виключення – лише ті, хто є непридатними із виключенням із військового обліку. Придатність до військової служби встановлює військово-лікарська комісія. Є перелік хвороб, відповідно до яких встановлюють, чи є придатною особа", - зазначила Курило.

Як поінформувала юристка, якщо немає людей із бойовим досвідом, тоді призивають придатних та обмежено придатних пройти навчання.

"Протягом певного часу, чоловіки, які були вимушені тимчасово переселитися до інших міст України, зобов’язані прийти в центри комплектування з військовими квитками, чи тимчасовим посвідченням і стати на тимчасовий облік", - додала службовиця ЗСУ.

Раніше "Апостроф" розповідав, які існують категорії військового обліку, хто придатний до призову та які санкції передбачені за порушення законодавства.

Нагадаємо, в Україні планують впровадити, так звану, "лагідну мобілізацію" - відстрочку від призову на військову службу хочуть дати ФОПам, волонтерам, водіям, які перевозять гуманітарні вантажі та деяким іншим працівникам.