RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Становище на роботі може раптово погіршитися: що йдеться у скандальному законі

Народні депутати від партії "Слуга народу" пропонують у другому читанні підтримати законопроєкт №5371, який може погіршити умови праці для працівників підприємст з менш ніж 250 співробітників.

Про наслідки цього законопроєкту розповів директор ГО "Трудові ініціативи" Георгія Сандула.

Головна авторка документа - депутатка від "Слуги народу" Галина Третьякова - зареєструвала законопроєкт ще минулого року.

Зараз будь-які умови трудових договорів, які погіршують умови праці працівника порівняно з вимогами КЗпП, недійсні згідно із статтею 9 Кодексу. У той час проєкт закону хоче змінити це й пропонує не вважати погіршенням становище працівника умови, укладені з співробітниками малого та середнього бізнесу, які будуть відмінні від КЗпП.

У законопроєкті йдеться, що заробітня плата в договорі повинна визначатися "з урахуванням встановленого законом граничного мінімального розміру", однак таке формулювання не гарантує дотримання вимог МРОТ (мінімального розміру оплати труда) в індивідуальних договорах.

"З урахуванням" – не означає неухильне дотримання. І це загальна проблема законопроекту: він написаний не мовою трудового права, що вимагає конкретики, а мовою громадянського права, має багато варіантів та можливостей для різночитань", – наголосив директор ГО "Трудові ініціативи".

Читайте також матеріал "Апострофа": Заяву на стіл: як не втратити роботу під час евакуації. Мільйони українців втратили можливість працювати на основній роботі.