RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Яхти йдуть у тінь: олігархи Путіна почали активно ховати судна

Російські олігархи після вторгнення Росії в Україну почали активно ховати свої дорогі яхти за кордоном.

Про це свідчить журналістське розслідування, пише видання The Guardian.

Так, супер-яхти Alfa Nero, вартістю 95 мільйонів фунтів стерлінгів, більше нема на глобальних картах відстеження місцезнаходження морських суден. Її пов'язують з російським мільярдером Андрієм Гур'євим, який розбагатів на російському гіганті добрив "ФосАгро".

Вважається, що вона була однією зі шести супер-яхт, пов'язаних з олігархами, щодо яких запроваджено санкції Великої Британії. Власники яхт бояться, що така розкіш може стати мішенню глобального полювання на активи російських багатіїв.

Відомо вже про 13 таких суден, які сумарно коштують 2 мільярди фунтів стерлінгів, конфіскованих по всьому світу після того, як Росія розв'язала війну в Україні. Зокрема, дорога яхта Amadea, яку пов'язують із російським мільярдером Сулейманом Керімовим, заарештували від імені Сполучених Штатів.

Кількість яхт, пов'язаних із Росією, які відключають можливість автоматичної ідентифікаційної системи (AIS), суттєво побільшало. Хоч її і можна законно відключити, та експерти переконані, що деякі судна намагаються спеціально зникнути з поля зору.

Дані AIS, які зібрала компанія VesselsValue, котра займається вивченням морського та авіаційного ринку, свідчать, що є ціла низка супер-яхт, які "пішли в тінь" на понад місяць:

  • супер-яхта Clio (довжина - 72 метри), яку пов'язують з російським бізнесменом Олегом Дерипаскою. Судно після вторгнення відпливло з Індійського океану у Туреччину. Востаннє про її місцезнаходження було відоме 18 квітня. Вона знаходилась у водах Чорного моря;
  • Galactica Super Nova (70 метрів), її пов'язують із російським олігархом Вагітом Алекперовим, експрезидентом Лукойлу, на якого поширюються санкції. 2 березня судно знаходилось поблизу узбережжя Хорватії;
  • яхта Ocean Victory (140 метрів), пов'язана із бізнесменом РФ Віктором Рашниковим. Востаннє про неї було відомо 1 березня, місцезнаходження - Мальдіви.


Член екіпажу супер-яхти, пов'язаної із одним підсанкційним російським бізнесменом розповів, що їм наказали вимкнути АІС.

З відкритих джерел відомо, що наразі у морі знаходиться приблизно 9,3 тисячі супер-яхт, сукупною вартістю - більше 50 млрд фунтів стерлінгів. 10% флоту є власністю росіян.

Одну з перших супер-яхт арештували 86-метрову Amore Vero, яку пов'язують з російським нафтовим магнатом Ігорем Сечіним. Судно затримали митники на верфі в Ла-Сьота, біля Марселя, на початку березня.



В Італії влада конфіскувала 143-метрову яхту, яку приписують бізнесмену РФ Андрію Мельниченку. Він потрапив під санкції Британії 15 березня. Тоді як ще одну його яхту, футуристичну Motor Yacht, вартістю 240 млн фунтів стерлінгів, більше не фіксує система глобального стеження. Її останнє підтверджене місцезнаходження було 10 березня на Мальдівах.

Яхта сигаретного магната Ігоря Кесаєва My Sky вже місяць також невідомо де знаходиться. Раніше засвітилась на Мальдівах 30 березня.

Видання пише, що у Мальдів нема договору про екстрадицію зі Сполучених Штатів, тому близько п’яти яхт, які пов’язують із росіянами, попрямували туди після російського вторгнення в Україну. Багато суден, зокрема два - бізнесмена Романа Абрамовича, відправились у Туреччину.

За морськими правилами, AIS має бути завжди увімкнена, коли судно курсує водоймою або стоїть на якорі. Судна валовою місткістю понад 300 тонн мусять бути оснащені ним.

Примітно, що жоден із підсанкційних російських бізнесменів, які володіють супер-яхтами і їх підозрюють у вимкненні AIS, уникли коментарів.

Раніше ми писали, що у Литві відбулися таємні переговори, де найзапекліші критики президента Росії Володимира Путіна обговорили сценарії його усунення. Присутні на заході політики, бізнесмени, європейські та російські журналісти сподіваються, що вторгнення Росії в Україну є початком кінця його правління.