RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Як вийти на пенсію достроково: названо п'ять важливих умов

В Україні можна достроково вийти на пенсію, якщо буде дотримано декілька важливих умов. Водночас для людей, яких звільнили роботодавці через невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я, спрощуються правила дострокового виходу на пенсію.

Про це повідомили у віснику Пенсійного фонду України "Пенсійному кур'єрі".

5 головних умов для виходу на дострокову пенсію:

1. На день звільнення з роботи людині має залишатися не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку.

2. Обов’язково повинен бути страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі. Для чоловіків - 35 років, у жінок - 30 років.

3. Звільнення має відбуватися з ініціативи роботодавця на підставі змін умов праці.

4. Новація передбачена лише для осіб, трудовий договір з якими розірвано у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників.

5. Людині необхідно зареєструватися у державній службі зайнятості, при цьому має бути відсутня підходяща для неї робота.

Разом з цим мають право на достроковий вихід на пенсію особи, яких звільнили за ініціативи роботодавця через невідповідність стану здоров'я працівника займаній посаді. У такому разі не обов'язково реєструватися в державній службі зайнятості. Однак якщо пенсіонер працюватиме у період до досягнення пенсійного віку, дострокова пенсія не виплачуватиметься.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що відтепер індексацію пенсій в Україні проводитимуть для всіх категорій пенсіонерів та у визначену дату.