RU  UA  EN

Вівторок, 4 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 червня

Всі новини

Навіщо людям із "білими білетами" видають повістки у військкомати: детальне пояснення

Юристи пояснили, чому на тлі мобілізації українцям, які зняті з військового обліку та мають "білі білети" також видають повістки у військкомати.

Про це розповів юрист компанії "Міллер" Андрій Новак.

За його словами, зазвичай під "білим білетом" мається на увазі військовий квиток, де вказана повна чи часткова непридатність для служби в армії, тоді як під час воєнного стану мобілізації не підлягають виключно повністю непридатні для військової служби.

Таким чином, навіть громадяни з "білим білетом" можуть одержати повістку. Дуже часто її видають лише для того, щоб уточнити дані щодо військовозобов'язаного, а не для відправки в армію.

Як відомо, після проходження медичної комісії у військкоматі громадянам видають військовий квиток, де вказано - придатний нести військову службу чи ні.

Там записано один із чотирьох можливих варіантів:

  • придатний;
  • обмежено придатний до військової служби;
  • непридатний до несення служби у мирний час, проте обмежено придатний у воєнний час;
  • повністю непридатний, знятий з воєнного обліку.

Ті, хто з останньої категорії, теж повинні мати при собі документи з підтвердженням про зняття з обліку, щоб у правоохоронців не виникло зайвих питань.

Нагадаємо, раніше в Україні пом'якшили вимоги для перетину кордону військовозобов'язаними водіями під час воєнного стану – за наявності обґрунтування та на певний строк деякі категорії можуть виїжджати за межі країни.