RU  UA

Ми не можемо навіть викликати швидку: як живе окупований Херсон

Жителі окупованого Херсона з 30 травня повністю залишилися без звʼязку. Люди не можуть звʼязатися з рідними та навіть викликати швидку допомогу. Утім цією ситуацією користуються рашисти, які намагаються показати, що Україна кинула херсонців.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла кореспондентка з Херсона Яна Самко.

"Дійсно, з 30 травня регіон був повністю заглушеним десь близбко 18-19 години вечора. Одразу після цього містом почали їздити автівки із гучномовцем, де було звернення до мешеканців Херсона, щоб вони не хвилювалися, звʼязок вимкнула саме київська влада, а росіяни намагаються все зробити, аби його відновити. Власне, після цього почалася серія дуже потужних вибухів. Що саме, де і чи є постраждалі до сьогодні не відомо, тому що місто взагалі без звʼязку. Все, що сьогодні маємо ми, – це лише якиісь точки Wi-Fi від деяких місцевих провайдерів, які, напевно, все ж подають інтернет через росію. Через ці точки, до яких ти приєднуєшся до соцмереж, таких як Фейсбук або Інстаграм, чи на певні українські сайти можна зайти лише через ВПН. Все інше не працює. Звʼязку немає ні в Херсоні, ні в інших містах", - пояснила кореспондентка.

За її словами, військові російської федерації пропонують людям свої картки для поновлення звʼязку.

"Сьогодні ситуація, яку пропонують російські військові як виправлення того, що, за їх словами, "наробила київська влада", це продаж своїх SIM-карток, тарифів. Вони продають по пʼять стартових пакетів в одні руки, але необхідно надати свої паспортні дані. При цьому, як саме далі поповнити ці стартові пакети, ніхто не розуміє. На сьогодні вони вважаються одноразовими. Знову ж таки, звʼязок із цих SIM-карток не працює. Працює лише інтернет, але дуже-дуже слабко. Зазначається, що цей інтернет транслюється саме з Криму. Там і так погано з інтернетом, а його ще почали роздавати на Херсонщину", - додала Яна.

Інші населені пункти залишаються без звʼязку. Це, зокрема, Нова Каховка, Генічеськ, Скадовськ.

"Що там відбувається, взагалі не відомо. Люди налякані, люди не розуміють, як їм жити без звʼязку, тому що навіть швидку допомогу не можна викликати. Коли нещодавно сталася в центрі міста аварія, – в цивільну автівку врізалася "зетка", то швидку допомогу викликали, посилаючи людей на машині, аби вони привезли працівників медичної допомоги. Оці хвилини завжди є катастрофічно важливими. Вони, на жаль, можуть вплинути на цю ситуацію. Так ми живемо наразі: повністю без звʼязку, повністю без інтернету, без можливості навіть дізнатися якісь актуальні новини. Все, що вдається, це якісь уривки. Передаються якісь записки, якісь певні повідомлення", - наголосила кореспондентка.

Про події на Херсонщині відомо лише те, що заявляють в ОВА.

"Що відомо про ситуацію по регіону, за словами голови Херсонської ОВА, – це те, що продовжуються обстріли з боку Станіславської громади та Нововоронцовської громади. Звідси намагаються якось евакуювати людей, але російські військові цьому перешкоджають. Люди потребують екстреної евакуації та відкриття зелених коридорів. Знову ж таки, не завозяться ліки, продукти харчування, паливо. Із цим ситуація катастрофічна, адже те, що мають сьогодні люди, – це те, що завозиться з Криму. Але за завищеними цінниками в два-три рази. На жаль, більше варіантів у людей на сьогодні немає", - зазначила Самко.

Після зникнення звʼязку окупанти почали допоманати людям. Щоправда, вони керуються власними мотивами.

"Коли заглушили звʼязок, вони почали активно допомагати: продавати стартові пакети, показувати, де гуманітарна допомога, показувати, де можна отримати фінансову допомогу, паспорти почали роздавати. Вони намагаються бути приємними, таким чином показуючи, що вони нас не кинули, а українська влада нас кинула. Тому на сьогодні випадків про насилля саме в Херсоні немає. Але, на жаль, є інформація, що в населеному пункті Високопілля 1 червня було розстріляне подружжя російськими військовими. Подробиць на сьогодні немає, але таку інформацію надали представники обласної влади", - пояснила Яна.

З початку окупації в Херсоні стрімко зросли ціни. Ліки та засоби гігієни здорожчали в декілька разів.

"Яйця коштували 80-100 гривень. Борошно й цукор дуже дорого коштували. Зараз на крупи, борошно, яйця ціна дуже впала, тому що немає куди фермерам її реалізувати, окрім вивезення в бік Криму, а вони цього не прагнуть. Але на засоби гігієни, засоби побутової хімії дуже висока ціна тримається - десь у два-три рази здорожчало. Якщо засіб для миття посуду можна було купити за 30 гривень, то зараз це 90 гривень, як мінімум. Такі показники застосовуються майже на всі засоби першої необхідності. Так само із ліками – вони стали дорожчими в два-три-чотири рази. Незважаючи на те, що вони завозяться з Криму, ціна на них вища, ніж на ті, що залишилися від українського постачальника", - резюмувала кореспондентка з Херсона.