RU  UA

Ситуація дуже складна: чи вдасться втримати Сєвєродонецьк від окупації

Ситуація в Сєвєродонецьку дуже складна. Місто майже зруйноване, а ворог підірвав усі мости, які ведуть до нього. В цих умовах є два варіанти розвитку подій: або Сєвєродонецьк тимчасово перейде під контроль окупантів, або українські військові підуть у наступ.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив радник міністра внутрішніх справ у 2014-2021 роках Валерій Поцелуйко.

"В Сєвєродонецьку зараз дуже тяжка ситуація. Ідуть дуже тяжкі бої в місті. Вони тяжкі не тільки для нас, а й для російської армії теж. Взагалі міський бій – це, мабуть, найскладніше у війні, навіть складніше за окопну війну. Сєвєродонецьк нам втримати не вдасться. Я не песиміст, навпаки, я оптиміст по життю, але, знаєте, є речі очевидні. Потрібно говорити правду людям, особливо в цей час, коли йде війна, люди потребують правди. Нас не треба присипати або надихати якось. Надихати потрібно, але правдою і тільки нею. Звісно, Сєвєродонецьк треба тримати до кінця якомога довше, це наша стратегія. Тому не треба покладати надію на те, що ми його втримаємо. Чи взвільнимо ми його потім? Так, ми його звільнимо, але сьогодні ситуація така", - пояснив експерт.

За словами Поцелуйка, ворог цілеспрямовано гатив по мостах, які ведуть у місто. Через це в українських захисників можуть виникнути складнощі.

"До Сєвєродонецька ведуть три мости, по яких можливо туди потрапити. Якщо немає мостів, то можна потрапити тільки через річку, іншого варіанту немає. Через це ситуація ще складніша, тому що нашим хлопцям при відході потрбіно буде або робити понтон, або переправлятися вплав. Ціль підриву мостів проста – відрізати нас від постачання. Міст - це певна артерія, якою можна швидко підвезти боєприпаси, особовий склад, зробити ротацію. По мосту можна відвезти поранених або привезти медиків на поле бою. Без мосту можна все це робити, але це ускладнює та уповільнює або взагалі унеможливлює деякі речі. Тому, звісно, вони кожен день цілили, вони кожен день довбали по мостах, щоб відрізати наше угруповання або змусити нас відійти від міста, розраховуючи на те, що ми зрозуміємо, що якщо міст зруйнується, то потрібно буде виводити звідти свої війська", - зазначив Поцелуйко.

Є ще один варіант, на який можна піти в Сєвєродонецьку. Збройні сили можуть спробувати звільнити місто.

"Ми можемо піти в наступ. Швидко кинути понтони і через ці понтони додати сил в Сєвєродонецьк і звільнити його. Який із цих варіантів вибере командування, я не знаю, але ситуація дійсно складна. Вона складна навіть через те, що через постійні бойові дії та обстріли Сєвєродонецьк майже зруйнований", - резюмував експерт.