RU  UA

Чужі серед "своїх": топ колаборантів, які зрадили Україну

З початком повномасштабної війни росії проти України на тимчасово окупованих територіях кремль ставить своїх гауляйтерів. За час війни на бік рашистів перейшло чимало зрадників.

Подробиці - у сюжеті Апостроф TV.

Кирилівка

Катерина Уманець – відома мелітопольська сепаратистка. Свою "проросійськість" ця жінка показала ще в буремному 2014 році.Тоді она організовувала проросійські мітинги та була однією з очільниць сепаратистського руху "русская весна". Вже у 2017 році за свої дії жінка отримала підозру в державній зраді. Колаборантка Уманець втекла на росію, де і переховувалася до початку повномасштабної війни проти України.

Після тимчасової окупації частини Запоріжжя, Уманець отримала від кремля крісло гауляйтерки Кирілівської громади в Запорізькій області.

Херсонська область

Володимир Сальдо – один із найвідоміших нині гауляйтерів. Російські окупанти призначили його на посаду так званого голови Херсонської обласної державної адміністрації. Але, на відміну від відверто російських креатур, Сальдо мав стосунок до державотворчого процесу в Україні протягом багатьох років. З 2002 по 2012 рік він був мером Херсона, аж поки не подався до Верховної Ради. В 2015 році Сальдо намагався вчетверте стати херсонським міським головою. Утім, в другому турі він зняв свою кандидатуру та став депутатом 7-го скликання Херсонської міської ради.

Сальдо відомий своєю любовʼю до зміни політичних партій. Проте своїм проросійським уподобанням гауляйтер був вірний завжди. У 2014 році під час Революції Гідності Сальдо підтримував президента-втікача Януковича. Через це 16 січня 2014 року він голосував за диктаторські закони.

З 24 лютого 2022 року він активно підтримував окупантів: брав учать в організованих ними мітингах та засіданнях так званого "комітету порятунку". Утім, схоже, пробачати гауляйтеру Сальдо його зраду херсонські партизани не збираються. Напередодні в мережі зʼявилася інформація, що автівку зрадника підірвали невідомі. Проте колаборант цю інформацію спростував.

Запоріжжя

Євген Балицький – екснардеп від "ОПЗЖ", проросійський політик та гауляйтер, давно відомий своїми проросійськими поглядадми. В 2014 році він брав участь в акціях "антимайдану" у Мелітополі. Згодом Балицький був ініціатором проведення акції на кшталт російського безсмертного полку. Ба більше, в прямих ефірах українських телеканалів колаборант зізнавався, що його син веде бізнес в окупованому Криму та сплачує там податки.

Цікавитися Балицьким правоохоронці розпочали лише в 2017 році. Тоді на нього відкрили кримінальне проводження через висловлювання про можливість відкоремлення від України територій виборчого округу, який він представляв. У грудні того ж року нардеп зареєстрував у Верховній Раді законопроект про захист російської мови.

Після початку повномасштабної війни Балицький не просто перейшов на бік ворога, а й заручився його підтримкою для силового захоплення влади на Запоріжжі. Служба безпеки України вже оголосила гауляйтеру підозру у державній зраді.