RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Розмитнення авто через "Дію": як працюватиме ця послуга

Упродовж місяця в застосунку "Дія" може запрацювати послуга з розмитнення авто, що стане одною з найважливіших антикорупційних реформ у митній галузі. Законопроєкт уже надіслано уряду - Мінцифри чекає на ухвалення закону.

Про це повідомив очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму інтерв'ю для "ЕП".

Нова послуга в "Дії" насправді революційна, оскільки оцінка вартості розмитнення авто буде робитися не на основі якоїсь суб'єктивної оцінки митника - людський фактор взагалі зникає з процесу оцінки авто.

"Людина, яка розмитнює авто, вводить рік виробництва авто, марку, модель, об’єм двигуна і додає певні незмінні критерії. На основі формули, визначеної в нормативно-правових актах України, застосунок автоматично рахує, скільки потрібно заплатити за розмитнення. Тобто власнику автомобіля для його розмитнення потрібно буде ввести в "Дії" всі дані про автомобіль. Далі він отримає розрахунок вартості розмитнення", - пояснив Федоров.

І вказану суму можна буде одразу сплатити в застосунку "Дія" або відтермінувати оплату, повідомивши державні органи про перетин кордону автомобілем, який підлягає розмитненню. До того ж після розмитнення вся інформація автоматично потрапляє в усі відповідні державні органи.

Тобто людина може купити авто за кордоном, зареєструвати і розмитнити його через "Дію", а на митниці просто проїхати кордон без потреби проходити якісь процедури щодо розмитнення.

"Отже, після запровадження цього нововведення необхідність в оцінці митника відпаде, суб’єктивний фактор оцінки автомобіля зникне, уся процедура розмитнення відбуватиметься через застосунок", - підсумував глава Мінцифри.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в "Дії" з'явилася важлива послуга для ФОПів.