RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Петрів піст 2022: історія, традиції та головні заборони

Петрів піст, або ж Петрівський, Апостольський, Петрівка, є першим постом після Великого посту перед Великоднем. Його тривалість щороку змінюється, однак дата завершення постійна: цьогоріч піст розпочнеться 20 червня (у понеділок через тижень після Трійці) і закінчиться 11 липня.

"Апостроф" розповідає про історії та традиції Петрового посту, а також про харчування в цей період.

Історія та традиції Апостольського посту

Християни почали тримати Петрів піст майже одразу після становлення нової віри. Легенда говорить, що апостол Петро започаткував піст на прохання жінок, які хотіли аби чоловіки менше їли дефіцитні продукти та не наражали сім'ю на голод. Апостоли настановляли: після Трійці треба святувати одну седмицю (тиждень), а потім почати піст.

Однак Петрів піст не вважають суворим, оскільки є дні, коли можна їсти рибу, бо Петро та Павло були рибалками. До того ж Петро взагалі був покровителем рибалок.

Народних звичаїв на Петрівку вдосталь. Наприклад, перший день посту вважають початком косовиці сіна, про що говорить народне прислів'я: "Хто в Петрівку сіна не косить, той узимку в собаки їсти просить".

Також на початку цього посту дівчата пускали на воду вінки з квітів, які стояли вдома на Зелені Свята. Петрівка стала символом розпалу літа, періоду, який багатий на обрядові свята та народні традиції.

Що можна та не можна їсти на Петрів піст

На Апостольський піст можна їсти рибу, але не кожного дня. У середу та п'ятницю в раціоні повинна бути тільки сира їжа (у період врожаю фруктів та овочів це нескладно). У понеділок дозволяється їсти гарячу їжу, однак без масла. А в решту днів можна споживати рибу, морепродукти, гриби, масло, каші, фрукти та овочі, зелень. Водночас упродовж посту заборонено вживати в їжу м'ясо, молочні продукти, яйця та пити алкоголь.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які церковні свята відзначатимуть українці в червні.