RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Як назавжди позбутися мурах у домі та на городі

Влітку у квартирі, приватному будинку чи на городі можуть завестися мурахи, яких позбутися дуже складно.

"Апостроф" зібрав найбільш дієві методи боротьби з такими непроханими гостями.

Виводити комах з оселі необхідно, адже вони переносниками небезпечних мікробів. Примітно, що поява мурах у будинку не говорить про недостатню санітарію, навпаки - вони запросто можуть завітати навіть при ідеальному порядку.

Велика вірогідність появи комах у будинку можлива, якщо:

  • зберігати продукти у відкритому вигляді (не накривши кришкою);
  • довго не викидати сміття;
  • використовувати відро для сміття відкритого типу;
  • погано прибрано в приміщенні, є залишки крихт, крапель на підлозі, плінтусах, по кутах кімнати;
  • не мити брудний посуд і залишати його на ніч.

Виведення мурах у домашніх умовах

В оселі потрібно відстежити мурашині стежки, розкласти отруєні приманки, якщо пощастить - знищити мурахо-матку. Остання - значно більша за розміром (близько 4 мм), має темніше забарвлення, на черевці має світлі смужки. Після її знищення - за можливості потрібно заблокувати комахам доступ до приміщення. Треба закрити всі щілини в стінах, можна за допомогою спеціалізованих засобів, заповнивши порожнечі в отворах вікон та дверей.

Можна скористатися народними відлякуючими засобами: ефірне масло лаванди, м'яти, гвоздики та інші. Можна додати 20 крапель у водний спрей і обприскати периметр приміщення.

Розкласти отруєні приманки по дому, використавши борну кислоту. Якщо побачили не багато, а лише кілька - не варто спочатку вбивати, а краще використати цих мурах як рознощиків смертельної отрути для матки і мурах інших каст.

Також можна застосувати аерозолі та спеціальні липучки.

Народні методи дезінсекції

Сода
На один літр гарячої води взяти три столові ложки соди, розмішати та залити в мурашник чи знайдене гніздо, содовий ґрунт треба накрити щільною тканиною.

Нашатирний спирт

Хоч аміак швидко вивітриться, та комахам довго ще не захочеться селитися на оброблену ділянку. Він відлякує запахом, завдає опіків і набряків, викликає параліч комах та нищить.

На вісім літрів кип'яченої води (після того, як охолоне), додати одну столову ложку нашатирного спирту. Дати розчину настоятися 20 хвилин. Залити суміш в місця скупчень мурах.

Сіль

Потрібно сіллю посипати поріг, підвіконня та інші місця, де бігають помічені вами шкідники.

Дігтярне мило

Натерти дігтярне мило та насипати у місця скупчення комах. Можна зробити розчин з дігтярного мила - закип'ятити два літри води, подрібнити 25 грамів мила та стільки ж соди. Залити розчин у мурашник.

Борна кислота

Взяти чверть склянки води, додати цукор і п'ять грамів борної кислоти, змішати. Розчин викласти на будь-яку кришку та покласти біля джерел вологи чи сміттєвого бака.

До борної кислоти можна додати: мед, варення, картопляне пюре, м'ясний фарш (три столових ложки на одну чайну ложку борної кислоти).

Дріжджі

100 грамів дріжджів треба покришити та додати 100 грамів цукру, залити теплу воду, з суміші зліпити невеликі кульки, після чого розкласти в місця, де бувають мурахи.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як позбавитися від мух у будинку чи квартирі: три ідеї для саморобних пасток.