RU  UA

Нескорений Зміїний: генерал пояснив, чому росіянам не вдасться закріпитися на острові

Україна повністю прострілює акваторію біля острова Зміїний, який Росія планувала перетворити на форпост. Там немає питної води, а рашисти не можуть підвозити запаси, тому навіть символічний контингент окупантів навряд чи протримається там довго.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив генерал-майор запасу СБУ, директор Агентства з реформування сектору безпеки Віктор Ягун.

"Навіть без західного озброєння ми собі дозволяли повністю накривати цей острів тим озброєнням, яке в нас є на даний момент. Власне, все що збиралася зробити росія - це форпост. Це такий острів, на якому можна було базувати розвідувально-диверсійні групи. Там можна було розмістити протиповітряну оборону для прикриття свого угрупування, яке перебувало в морі. Те, що раніше робив крейсер "Москва". В них були надії на те, що цей острів буде форпостом для десантних операцій на півдні України і, можливо, на Одесу. На даному етапі це все пішло в забуття, тому що Україна показала, що вона не дозволить використовувати цей острів в їхніх планах", - пояснив Ягун.

За словами Ягуна, росіяни не можуть підвезти на острів припаси через обстріли. Крім того, на Зміїному немає питної води, а встановити опріснювальні установки рашисти там не можуть.

"Ми повністю прострілюємо всю акваторію. Вони не можуть підвезти припаси. Я не знаю, чи зможе там втриматися будь-який контингент - навіть чисто символічний. Проблема в тому, що на цьому острові взагалі відсутня вода. Там потрібна спеціальна установка для того, щоб опрісняти воду. Немає там жодних джерел. Будь-яка опріснювальна установка - це джерело енергії, яке дуже чітко видно в тепловізійну техніку. І це якраз одна з можливих точок, куди може прилетіти ракета. Тому я думаю, що цей острів наразі не буде українським, але він точно буде безлюдним", - наголосив генерал-майор.