RU  UA

Звільнення Зміїного: подробиці гучної операції

Український острів Зміїний звільнено від російських окупантів. Доволі тривала операція з використанням західних зразків озброєння дозволила нашим військовим повністю зачистити острів від загарбників.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив начальник пресслужби генштабу ЗСУ у 2014-2016 роках, військовий журналіст Владислав Селезньов.

"Безумовно, ми маємо враховувати, що для росіян вкрай важливо тримати під ефективним контролем український острів Зміїний. Саме тому вони, незважаючи на ризики, які несла дислокація гарнізону на українському острові Зміїний, розмістили там чималу кількість озброєння, військової техніки, зокрема, різні типи тактичних комплексів, які цілили по українських літаках і вертольотах", - пояснив Селезньов.

Через надходження нових систем вогневого ураження від західних партнерів українські військові змогли втілити у життя операцію зі звільнення Зміїного від окупантів.

"Саме за допомогою систем, а також за підтримки вправних дій українських льотчиків була проведена ця операція. Вона була дуже тривалою в часі. Час від часу ми чули від представників Збройних сил України, що не треба поспішати із заявами та висновками. Бойова операція щодо звільнення українського острова Зміїний від окупантів тривала певний час, відбувалися дії для того, щоб знищити всіх ворожих окупантів", - додав експерт.

За словами Селезньова, українське узбережжя посилене засобами ураження кораблів. Через це росіяни не мали можливості посилювати свій гарнізон на острові Зміїний за допомогою кораблів та катерів.

"Вони були змушені застосовувати авіаційну компоненту. Літаки та гелікоптери працювали на те, щоб забезпечити потреби цього гарнізону на острові Зміїний. Але і тут не склалося, адже вправна робота українських артилеристів дозволила знищити всі елементи ворожої інфраструктури для того, щоб вони не мали змоги залишитися на цьому острові. Думаю, що була проведена певна евакуаційна операція. Відповідно, відпрацювали в свою чергу і наші спецпризначенці. Тому острів Зміїний, за заявою представника Офісу Президента, нині є повністю зачищеним від окупантів", - резюмував Селезньов.