RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Збреше - недорого візьме: як роспропаганда на словах двічі "знищила" ЗСУ

За чотири місяці повномасштабної війни проти України російська пропаганда встигла на 108% знищити українську авіацію і на 80% знищити українську армію. Проте журналістам вдалося вивести російське Міноборони на "чисту воду".

Про це йдеться у дослідженні видання "Проект".

Для початку варто навести словник лексикону, який у своїх брифінгах використовує представник російського Міноборони Ігор Конашенков. Під "нацистами, бойовиками та націоналістами" маються на увазі всі військовослужбовці Сил оборони України: Збройних сил, територіальної оборони, Національної гвардії, прикордонної служби, СБУ, поліції.

Окупацію населених пунктів України Конашенков називає "взяттям під контроль", а відступ російської армії - "плановим перегрупуванням військ". Слово "блокувати" пропагандист використовує у випадках, коли російські війська ведуть бої на підступах до населеного пункту, але не можуть його захопити.

Варто зазначити, що яскравим прикладом "планового перегрупування" послужили відступи росіян з-під Києва та Чернігова, а також їх відхід з острова Зміїний.

За даними журналістів російські окупанти за версією пропаганди починаючи з 24 лютого 2022 року змогли зробити наступне:

  • "збити" 88% українських гелікоптерів;
  • "збити" 108% українських літаків - Конашенков говорив про "збиття" 215 літаків, тоді як в України їх 199;
  • "знищити" 135% безпілотних літальних апаратів Bayraktar - Конашенков заявив, що Росія "знищила" 84 безпілотники, тоді як у Збройних силах України їх 62.

Російське міністерство оборони також заявляло, що втрати української армії становлять 40 тисяч осіб, що за версією пропаганди становить 80%. До повномасштабного вторгнення Збройні сили України налічували 200 тисяч осіб.

Журналісти повідомляють, що після провалу операції із захоплення Києва Кремль злякався того, що багато хто в Росії почав розчаровуватися в "успіхах" російської армії. Тому Конашенкова попрохали яскравіше описувати "успіхи" ЗС РФ, які не мають нічого спільного з реальністю.

Така ж ситуація спостерігається з окупацією українських населених пунктів. Конашенков звітував про взяття 25 населених пунктів більше одного разу – місто Кремінна Луганської області "брали" чотири рази.

Раніше ми повідомляли, що російський окупант Денис Краснов, з якого зробили героя на телебаченні РФ за, нібито, знищення українських військових та порятунок побратимів, насправді таким не виявився. Єдиним його досягненням можна вважати те, що він вижив після атаки ЗСУ.