RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

25 березня

Всі новини

Українців можуть звільняти з роботи ще з двох причин

Верховна Рада України ухвалила 1 липня проєкт закону щодо нових підстав для звільнення співробітника роботодавцем під час воєнного стану.

Йдеться про законопроєкт №7251 "Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин", за який проголосували 277 нардепів.

У пояснювальній записці до проєкту закону сказано, що він передбачає запровадження нових підстав для розірвання трудового договору під час воєнного стану з ініціативи роботодавця, а саме:

  • через неможливість забезпечити його роботою, визначеною трудовим договором, оскільки знищено чи відсутнє виробничі, організаційні та технічні умови, засоби виробництва чи майна роботодавця внаслідок бойових дій в Україні;
  • через відсутність підлеглого на роботі, а також інформацію про причини неявки понад чотири місяці поспіль.

Крім того, якщо раніше про звільнення попереджали за 2 місяці, то згідно із цим законопроєктом, термін повідомлення про звільнення скоротили до 10 календарних днів.

Якщо звільнення масове, то роботодавець за 10 календарних днів до цього повинен повідомити держслужбу зайнятості. Також протягом 5 календарних днів він має провести консультації з профспілками щодо заходів щодо запобігання звільненням або мінімізації або пом'якшенню несприятливих наслідків будь-яких розірвань трудових договорів.

Нагадаємо, на період воєнного стану в Україні громадянам можуть відмовити в наданні відпустки, якщо вони працюють в критичній інфраструктурі, порушення функціонування якої призводить до негативних наслідків для національної безпеки країни.