RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Без дозволу не можна: в одній із областей чоловікам заборонено виїзд із місця проживання під час війни

В Україні через повномасштабне вторгнення Росії оголошено загальну мобілізацію. У зв'язку з цим набули чинності певні обмеження на виїзд з території проживання (перебування) для деяких військовозобов'язаних. Це стосується, зокрема, процедури перетину лінії розмежування на в'їзд або на виїзд.

Про це повідомляє прес-служба Запорізької обласної військової адміністрації.

Відповідно до чинного законодавства виїзд за межі місця проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації громадян, які перебувають на військовому обліку у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, дозволяється лише за наявності спеціального дозволу відповідного ТЦК та СП.

Дозволи видаються наступним категоріям громадян України:

  • призовникам, яким надано або мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу, терміном до одного року, але не пізніше дати закінчення відстрочки;
  • особам призовного віку, за наявності поважних причин (хвороба чи смерть рідних тощо), на строк до 30 діб;
  • військовозобов'язаним та резервістам, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (повний перелік визначено у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"), на термін до одного року - для цього потрібні відповідні підтверджуючі документи, але не пізніше дати закінчення права на відстрочку;
  • військовозобов'язаним та резервістам, які були заброньовані на період мобілізації та воєнний час на строк до 30 діб, але не пізніше дати закінчення строку дії свідоцтва про відстрочення від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час, або ж дати, яка була зазначена на виписки із відповідного наказу Міністерства економіки України про бронювання.

Крім того дозволи видаються в окремих випадках, за рішенням керівника ТЦК та СП іншим категоріям військовослужбовців та резервістів за умови наявності інших поважних причин - для цього потрібно подати відповідні документи на строк до 30 діб.

Даний дозвіл не потрібно отримувати наступним категоріям:

  • знятим з військового обліку - підставою для виїзду є відмітка про зняття з обліку військовозобов'язаних;
  • особам, які перебувають у відрядженні та мають броню на період мобілізації та у воєнний час. При собі потрібно мати паспорт, військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, посвідчення про відстрочку або засвідчену керівником ТКЦ та СП витримку з Міністерства економіки України, а також посвідчення про відрядження;
  • призовникам військовозобов'язаним та резервістам, знятим з обліку для переміщення в іншу місцевість (територіальну одиницю). Підставою для цього відповідна відмітка у військовому документі (квиток, посвідчення) – протягом 7 днів ці люди мають стати на облік на новому місці проживання (перебування).

Варто зазначити, що це - перша офіційна заява місцевого органу влади щодо обмежень та заборон в'їзду/виїзду за межі місця проживання (перебування) в умовах загальної мобілізації в Україні.

Раніше ми повідомляли, що днями в мережі з'явилася інформація про те, що чоловіків призовного віку начебто не випускатимуть за межі області проживання без спеціального посвідчення з військкомату - у Раді це спростували.