RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Окупанти готуються до просування на Слов'янськ та обороняються на півдні України: карта боїв

Попри численні військові невдачі зміна режиму у Києві та знищення українського суверенітету залишаються головними цілями Росії у війні в Україні.

Про це заявили аналітики американського Інституту вивчення війни.

Такий висновок зроблено на підставі заяви секретаря Ради безпеки Росії Миколи Патрушева 5 липня. Він сказав, що російська військова операція в Україні триватиме доти, доки РФ не досягне своїх цілей щодо захисту цивільного населення від "геноциду", денацифікації та демілітаризації України, а також зобов'яже Україну зберігати постійний нейтралітет між Росією та НАТО. Патрушев практично повторив цілі, озвучені президентом Росії Володимиром Путіним у своїй промові 24 лютого.

Тим часом росіяни готуються до просування на Слов'янськ. Російські війська здійснили невдалі атаки на Долину та Краснопілля на північний захід від Слов'янська та продовжували артилерійські удари по українських позиціях на південний схід від Ізюму вздовж траси Е40 та обстрілювали Діброво, Долину, Адамівку, Богородичне та Мазанівку. Вони обстріляли Криву Луку, приблизно за 20 км на схід від Слов'янська, для створення умов для наступу на Слов'янськ із південного заходу від Лиману.

Крім того, росіяни намагалися просуватися на захід від Лисичанська у бік Сіверська і продовжили наступальні дії на південний схід від Бахмута.

Російські війська продовжили наземні наступи північ від Харкова. Вони зосередили свої зусилля на утриманні оборонних позицій та відображенні настання українських військ та провели невдалий штурм біля Соснівки. Українські війська відбили російські штурми у Прудянки, Дементіївки та Питомника.

На південній ділянці фронту росіяни зайняті утриманням оборонних рубежів та відображенням українських контрнаступів. Українські війська відбили атаку ворога біля Лозового (на південний захід від Давидового мосту в Херсонській області). Українці або відновили плацдарм у Лозовому, або постійно підтримували плацдарм, створений на початку червня.

Як повідомляв "Апостроф", 5 липня росіяни здійснили масований обстріл Слов'янська.