RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

У військкомат доведеться з'явитися: адвокат розвіяла міф про "неправильне" вручення повістки

В Україні триває загальна мобілізація - вона продовжена принаймні до 23 серпня. Будь-який громадянин України може отримати повістку, незалежно від того, в яку чергу мобілізації він потрапляє, проте водночас треба розуміти, що отримання повістки не є тотожним закликом на службу.

Про це повідомляє портал "Слово і Діло".

Адвокат Вікторія Тютюнникова наголосила, що у чинному законодавстві України не існує закріплених вимог щодо конкретного місця вручення повісток. Це означає, що будь-яке людне місце після встановлення особи не заборонено вручати повістки.

При цьому вручення повістки не є підставою для негайного призову на військову службу, тобто для мобілізації. За словами Тютюнникової, наразі можуть вручати чотири види повісток:

  • повістка для приходу у військкомат для уточнення облікових даних військовозобов'язаного;
  • повістка про проходження медичного огляду при військкоматі;
  • повістка-призов на строкову військову службу;
  • повістка на прибуття на призовну ділянку ("бойова повістка").

Адвокат зазначила, що не є "бойовими повістками" ті, які наразі вручають на вулицях. Йдеться про те, що вручення цих повісток означає виклик до військкомату для уточнення даних або на проходження медкомісії.

Нагадаємо, у разі порушення прав військовозобов'язаного та рішення про відправлення його на фронт, з яким він не згоден, можна звернутися до відповідних органів та подати скаргу.