RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Росія - терорист: відеозвернення Зеленського 14 липня

У четвер, 14 липня, президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відео звернувся до світової спільноти та зажадав офіційно визнати Росію державою-терористом після атаки на Вінницю.

Відео звернення опубліковано в YouTube.

“Цей день вкотре довів, що Росія має бути офіційно визнана державою-терористом. Жодна держава світу не становить такої терористичної загрози, як Росія”, – заявив Зеленський.

Також він зазначив, що в результаті ракетного удару по Вінниці вбито 23 особи, з них троє дітей до десяти років. У списку зниклих – десятки людей.

“А якби хтось завдав ракетного удару по медичному центру в Далласі чи Дрездені, не дай Боже, то як би це було названо? Хіба не тероризмом?”, – спитав президент.

Він наголосив, що під час ракетної атаки в Гаазі проходила конференція з російських воєнних злочинів.

"Росія показала цим своє ставлення і до міжнародного права, і до Європи, і до всього цивілізованого світу. Після цього ні в кого не може бути жодного сумніву, що скоріше потрібний Спеціальний трибунал щодо російської агресії проти України”, – додав Зеленський.

Він запропонував запустити механізм, за допомогою якого всі російські активи та кошти у всіх країнах світу мають бути конфісковані та спрямовані на відшкодування збитків жертвам російського терору.

"Цілком необхідно якнайшвидше ввести такі обмеження проти російського енергетичного експорту, які не дозволять терористам покривати свої витрати коштом міжнародної спільноти", - заявив український лідер.

Він повідомив, що вранці у Києві відбулася церемонія нагородження воїнів, яким надано звання Героя України.

“Загалом за час повномасштабної війни з 24 лютого звання Героя присвоєно 157 українцям, у тому числі 75 посмертно. Державними нагородами було відзначено понад 23 тисячі наших захисників і захисниць, понад 3,5 тисячі – посмертно”, – сказав Зеленський.

Він закликав демократичний світ юридично закріпити статус держави-терориста для Росії через спеціальний суд із приводу російської агресії.

Хочу, щоб ця команда тієї посудини, з якої вилетіли «Калібри» по Вінниці сьогодні, точно знала, що тюрма – це найкраще, що їх очікує”, – сказав глава держави.

Раніше СБУ відкрила провадження за фактом обстрілу Вінниці.