RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

Всі новини

Що треба знати про видачу повісток у військкомат: відповіді на 6 головних питань

Українські чоловіки все частіше зустрічають співробітників військкоматів на зупинках, пляжах, заправках, супермаркетах та блокпостах.

Кому і де можуть вручати повістки, розповідає "Апостроф".

Навіщо вручають повістку

Повістка не означає, що людина відразу ж вирушає на війну. Її вручають для того, щоб громадянин прийшов до Територіального центру комплектування (ТЦК) для уточнення його військово-облікових даних та уточнення його стану здоров'я. У майбутньому, якщо з'явиться така потреба, військовозобов'язаних зможуть залучити до служби в армії, але повістка на службу вручається тільки після проходження медичного огляду та уточнення всіх деталей.

Варто зазначити, що повістку можна оскаржити. Якщо її вручила неуповноважена особа або вона містить не всі необхідні реквізити, аргументи щодо цього можна надати в суді у разі притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Місця, де можуть видавати повістки

Порядок денний справді можуть видати скрізь. Так, в українському законодавстві не передбачено конкретного місця "полювання на призовників", тобто вручати повістки на вулиці, супермаркеті чи блокпосту - законно. У ТКЦ мають керувати врахуванням військовозобов'язаних громадян для того, щоб володіти необхідною достовірною інформацією про їх кількість. Для того, щоб вручити повістку, керівництво ТЦК обирає спеціальне місце, розраховуючи на те, що там вийде в короткий термін максимально ефективно виконати свої завдання. Тому це найчастіше роблять саме на вулицях, де збирається велика кількість людей.

Хто має заповнювати повістки

Підписувати повістки може і співробітник ТЦК, і представник місцевої адміністрації, і уповноважений працівник підприємства. Начальник ТЦК може виписати розпорядження, вказати терміни та прізвище військовозобов'язаного, таким чином зобов'язуючи посадових осіб сповістити цих конкретних людей про необхідність відвідати військкомат.

Як формують мобілізаційні плани

Комплектування військових частин провадиться за територіальним принципом. Завдяки обліку військовозобов'язаних, у Територіальних центрах комплектування міститься інформація про кількість представників конкретних спеціальностей у кожній області нашої країни. Але якщо у регіоні не вистачає людей конкретної спеціальності, їх можуть залучити і з інших частин України. Мобілізаційні плани на Заході України більші, оскільки кількість населення там зараз більша, ніж в інших регіонах.

Чому не мобілізують добровольців

Справді, зараз не всіх добровольців можуть покликати на службу. Пов'язаний це з тим, що планові мобілізаційні завдання ставляться за кількістю необхідних фахівців, а чи не за кількістю людей. Якщо доброволець звернувся до ТЦК і його контактні дані там уже є, згодом йому можуть надіслати повістку. Якщо така потреба з'явиться.

Повістка - не покарання

Повістка не може бути покаранням, її не видають за недотримання правил дорожнього руху або за інші порушення. Покарання для порушників передбачено адміністративною чи кримінальною відповідальністю. Повістка вручається для уточнення військово-облікових даних у ТЦК. Глава оборонного відомства України різко висловився про ті випадки, коли повістки вручають як покарання за якесь правопорушення. Він не вважає, що захист своєї Батьківщини - це покарання для чоловіка.

Нагадаємо, раніше петиція, в якій Зеленського просять заборонити роздавати повістки на вулицях, блокпостах та АЗС набрала 25 000 підписів.