RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Є час розкрити скарбнички: в Україні продовжили терміни обміну монет 1, 2 та 5 копійок

В Україні продовжили можливість обміну розмінних монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, які більше не вважаються платіжними засобами. Термін обміну пролонговано до 30 вересня 2023 року.

Про таке рішення Національного банку інформує його пресслужба.

Як пояснили у Нацбанку, рішення пов’язане із продовженням дії воєнного стану в Україні. Оскільки через війну велика частина громадян перебуває за межами свого постійного місця проживання - у березні-червні цього року українці обміняли тільки 665 тисяч штук монет таких номіналів. Рік тому в цей період було здійснено обмін 3,3 мільйона штук.

Таким чином, громадянам надали можливість обміняти монети дрібних номіналів без жодних обмежень на монети та банкноти всіх номіналів, які є в обігу, у сумі, кратній 10 копійкам.

Приймають копійки для обміну підрозділи НБУ та низка відділень уповноважених банків: "Ощадбанк", "ПриватБанк", "Райффайзен Банк", "ПУМБ".

У пресслужбі нагадали, що з початку вилучення з обігу українці вже обміняли близько 48 мільйонів штук монет номіналами 1, 2, 5 копійок. За підрахунками, станом на 1 липня на руках у громадян залишається близько 5,7 мільярда штук монет таких номіналів.

Як відомо, монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестали вважатися платіжними засобами з 1 жовтня 2019 року.

Нагадаємо, що Національний банк представив пам'ятні монети "Ой, у лузі червона калина", які з 18 липня ввели в обіг.