RU  UA

Ворог серед нас: як працюють російська агентура та коригувальники в Україні

Росія завжди думала наперед, тому в Україні функціонує дуже велика агентурна мережа. Серед коригувальників є люди різного віку, і покарання для них має бути жорсткішим за нинішнє, оскільки через них гинуть люди.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політтехнолог Олег Лісний.

"В певних структурах не буває колишніх. Ми розуміємо, що ще дуже багато спадку від того ж КДБ. У Львові людина, яка мешкала там десятиліттями, мала знайомих, родичів, друзів, коригувала вогонь по своєму місту. І зʼясувалося, що це колишній КДБіст, тобто колишніх не буває. Ми повинні розуміти, що росія завжди хотіла нас знищити – і зараз, і 100 років тому. Вона завжди думала в довгу", - пояснив експерт.

За словами політтехнолога, агентурна мережа в Україні розвивалася не один десяток років.

"Коли вони думали, що давали нам незалежність, вони залишили ниточки, за які можна було б висмикнути нас назад. Не вийшло, але ця агентура розвивалася і розвивалася. Вона передавалася, я так розумію, у спадок. Ми бачимо, що коригувальники є дуже різного віку: може бути 60 років, а може бути і 18", - зазначив Лісний.

Оскільки дії коригувальників призводять до значних економічних збитків та смертей мирних людей, покарання має бути жорсткішим за нинішнє.

"Я вважаю, що коригувальники вогню в разі доведення їхньої причетності мають бути покарані не на 8 років максимум, це має бути довічне увʼязнення. Це повинно бути автоматом. Той, хто коригує, повинен розуміти, що він буде сидіти довічно. І ця загроза повинна бути над людиною постійно. Я за те, щоб це було доведено, і щоб це було юридично правильно. Але в основному отримують 8 років. Що таке 8 років? Це людина, яка може бути причиною багатьох смертей, економічних збитків", - наголосив політтехнолог.

На думку Лісного, такий злочин варто прирівняти до зради Батьківщині, аби санкція була більш жорсткою.

"Тут треба глибше подивитися. Треба, можливо, підкоригувати законодавство. Це моя субʼєктивна думка, просто я цих людей ненавиджу всіма фібрами душі", - додав Лісний.

На думку експерта, російську агентуру треба вичищати, і не варто боятися цього робити на всіх рівнях.

"Її дуже багато, як показала практика, хоча росія дуже багато палить цієї агентури як за кордоном, так і у нас. Це говорить про те, що вся ця агентура була не дуже якісна. [...] Знову ж таки питання до СБУ. Ці групи, яуі зайшли набагато раніше, ніж почався повномасштабний напад, вони десь осідали, про них мали бути якісь сигнали від певних людей, які співпрацюють з СБУ. Це питання теж треба зʼясувати – чому це не було зроблено? Така кількість агентури не могла... Це ж люди, які могли за чаркою розповісти щось комусь, і розповідали, сто відсотків", - резюмував Лісний.