RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Путін плюнув в обличчя Ердогану та Гутеррішу: заява України про удар по одеському порту

Росія порушила "зерновий" договір і 23 липня завдала ракетного удару по порту в Одесі. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що це - плювок Володимира Путіна в обличчя генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану.

Про це у Facebook написав речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Він констатував, що Росії знадобилося менше 24 годин, щоб ракетним ударом по території одеського порту поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН і Туреччині в підписаному 22 липня в Стамбулі документі.

"Російська ракета - це плювок Володимира Путіна в особу Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу та Президенту Туреччини Реджепу Ердогану, який доклав величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна", - написав Ніколенко.

Він додав, що Україна наголошує на необхідності неухильного виконання домовленостей про відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем з трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного.

"Закликаємо ООН та Туреччину забезпечити дотримання Росією своїх зобов'язань щодо безпечного функціонування зернового коридору. У разі невиконання досягнутих домовленостей Росія нестиме повну відповідальність за поглиблення глобальної продовольчої кризи", - резюмував Ніколенко.

Як повідомляв "Апостроф", 22 липня, Україна, Туреччина та ООН уклали угоду щодо експорту українського зерна. Такий самий договір із Туреччиною та ООН підписала і Росія.