RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Як рятуватися від спеки вдома, на роботі та на вулиці: корисні лайфхаки

В Україну повертається "пекельна" спека, яку можна перенести легше, якщо дотримуватися деяких правил.

"Апостроф" розповідає, що їсти, пити, одягати, коли навколо все плавиться від спеки.

Африканська спека - що пити і їсти

Спрагу найкраще втамовують чиста прохолодна вода, зелений чай, компоти та морси. Слід відмовитися від спиртного, зокрема пива, а також кави. Алкоголь створює додаткове навантаження на різні органи, коли сильна спека сама по собі є випробуванням для організму, а кава може призвести до зневоднення.

Також у спеку не варто налягати на солоне, гостре та смажене. Краще їсти невеликими порціями, включаючи в раціон більше овочів та фруктів.

Як одягатися в спеку

Одяг у спеку має бути світлим, вільним, з натуральних матеріалів. Вона пропускає повітря і не прилипає до спітнілого тіла.

Блискітки та стрази – не вчасні, оскільки вони притягують сонячні промені. Білизна теж не повинна бути занадто тісною або синтетичною.

Голову від сонячного проміння необхідно захищати світлою панамою або капелюхом, бажано з широкими полями. Взуття має бути зручним – підійдуть в'єтнамки або сандалі на низькій підошві. Також не слід забувати про сонцезахисні окуляри.

Як рятуватися від спеки вдома

Не слід відкривати вікна та балконні двері у пік спеки. Провітрювання буде своєчасним вранці та ввечері, коли стовпчики термометрів опускаються.

Щодо кондиціонера, його не потрібно включати на дуже низькі температури. Такі крайнощі можуть спричинити тепловий шок після виходу на вулицю.

За відсутності кондиціонера можна поставити в приміщенні ємності з водою, а також розвішати вологі рушники, побризкати з пульверизатора штори та килими.

Пережити сильну спеку вдома також допоможе прохолодний душ або ванна для ніг без мила.

Як вижити в офісі без кондиціонера

Виходячи на вулицю у спеку, потрібно завжди мати з собою пляшку води. Це стосується й дороги на роботу.

Жінкам не слід забувати, що спекотна пора – не час для використання великої кількості косметики, яка не дає дихати шкірі.

Охолодити робоче місце допоможе акваріум або інша ємність з водою, пульверизатор, рослини з великим листям, які можна обприскувати час від часу.

Рятуємося від спеки на вулиці

Намагайтеся не виходити на вулицю під час найсильнішого сонця – з 11:00 до 18:00, адже небезпеку несе не тільки висока температура повітря, а й сонячна активність.

Перед виходом надвір добре прийняти прохолодний душ. Також можна трохи зволожити одяг.

Ідучи вулицею, потрібно вибирати тіньовий бік. На якийсь час можна ховатися від спеки в торгових центрах і магазинах з кондиціонерами.

Читайте також матеріал “Апострофа”: Сюрпризи щодня: яким буде погодний фінал липня