RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

​ Ми стали ще біднішими: чи варто українцям розраховувати на підвищення пенсій під час війни

В Україні влада навіть за умов війни намагається виконувати свої соціальні зобов'язання. Проте розраховувати на підвищення пенсій, яке б перекрило інфляцію, не варто.

Про це у коментарях "Апострофу" розповіли експерти.

Так, держава дотримується встановленої планки своїх соцзобов'язань: із 1 липня на тлі зростання прожиткового мінімуму було осучаснено пенсії. Але мінімальний рівень пенсії, підвищений на 93 гривні (на 4,8%), не зміг покрити знецінення гривні.

"Дуже проблематично зараз індексувати пенсії на випередження. Річний бюджет Пенсійного фонду - близько 500 мільярдів гривень. І це була суттєва ноша для нашої фінансової системи до війни, коли працювало 100% економіки, а зараз країна втратила близько 40% економіки”, - пояснив експосадовець Пенсійного фонду Віктор Колбун.

На думку президента інвестиційної групи "Універ" Тараса Козака, у держави на нормальне підвищення пенсій немає грошей. Без міжнародної допомоги уряд взагалі не зміг би повноцінно виконувати свої соціальні зобов'язання.

"Бюджет погано збирається, ЄСВ значно менший, ніж має бути, і не вистачає коштів навіть на ці невеликі пенсії. Нам допомагає Захід цільовим фінансуванням, зокрема й на соціальні потреби, але коштів все одно бракує. Легкого виходу немає, насамперед тому, що ми бідна країна, а з початком широкомасштабної війни ми стали ще біднішими", - зазначив експерт.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Життя на 2 долари на день: як врятувати пенсіонерів