RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Порушення під час мобілізації: чи дає це право звільнитися зі служби

Через повномасштабну війну з російськими окупантами в Україні щонайменше до 23 серпня триває загальна мобілізація. Низка обставин дає право на звільнення зі служби, але порушення при мобілізації до них не належать.

Повний список підстав для звільнення у мирний час та під час війни міститься у статті 26 закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" за посиланням.

Як пояснив адвокат Ростислав Кравець, хоча під час мобілізації зафіксовано безліч порушень, наприклад, не проведення медкомісій чи поверхове їх проведення. Нерідко мобілізувалися особи, зняті з військового обліку. Однак це не є підставою для звільнення з військової служби, пише "Телеграф".

За його словами, військовозобов'язаному необхідно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Якщо вона визнає людину за станом здоров'я непридатною для військової служби, її знімають із військового обліку.

"Якщо ж ВЛК робить висновок, що дана особа частково придатна до військової служби, людина може бути мобілізована. Єдине - командири в частинах і підрозділах, де є такі особи, формально, на свій розсуд, повинні враховувати їхній стан здоров'я. Насамперед, щоб через цей стан не створювалася загроза для інших військовослужбовців", - зазначив адвокат.

Раніше "Апостроф" розповідав, скільки часу потрібно буде служити мобілізованому.