RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Пенсія по інвалідності: які документи потрібні для оформлення

Громадяни України мають право набути статусу непрацездатного (обмежено працездатного), а також оформити пенсію по інвалідності - це можна зробити за умов повної або часткової втрати здоров'я.

Про те, які для цього необхідно оформити документи, повідомляє Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Для цього потрібні такі документи:

  • Письмова заява про призначення пенсії;
  • Паспорт чи свідоцтво про народження (для дітей). Якщо у Вас є ID-паспорт, потрібна ще довідка про реєстрацію місця проживання, яку видають разом із паспортом;
  • РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків);
  • Трудова книжка чи інші документи, що підтверджують стаж + відомості про заробітну плату;
  • Документи, що засвідчують особливий статус особи (наприклад: довідка з МСЕК, посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни);
  • Фотографія (необхідна оформлення пенсійного посвідчення).

Якщо йдеться про військовослужбовців строкової служби, до заяви для оформлення пенсії по інвалідності слід додати свідоцтво про хворобу, видане та завірене військовим комісаріатом за місцем зняття військовослужбовця з військового обліку, або довідка військово-лікарської комісії (копія).

Якщо інвалідність настала після звільнення з військової служби, то до заяви для призначення пенсії слід додати довідку військового комісаріату про проходження військової служби із зазначенням дати призову, дати та підстави звільнення з військової служби + висновок МСЕК про те, що інвалідність пов'язана з проходженням військової служби.

Раніше ми повідомляли, що міністерство соціальної політики України повернеться до теми впровадження накопичувальної пенсійної системи. Однак для цього потрібно провести чималу роботу, тож актуальності питання набуде не раніше 2024 року.