RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

У якому разі військовозобов'язані можуть виїхати у відрядження за кордон: відповідь адвоката

Мобілізація в Україні триває, однак деякі категорій громадян, в тому числі і багатодітні батьки, можуть уникнути призову та виїхати за кордон.

Про це повідомляє b2bconsult.

Так, за консультацією до адвоката звернувся чоловік з певними позначками у військовому квитку, а саме: "непридатний до військової служби в мирний час", "обмежено здатний у воєнний час" і "знятий з воєнного обліку". Його цікавило, чи можливо за таких умов виїхати за кордон у робоче відрядження.

За словами правознавцвя, відповідно до п. 2-6 Постанови КМУ N57 від 27.01.1995 року у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону мають військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

При цьому, відповідно до розʼяснення ДПС України на офіційному сайті перетин кордону заброньованими за підприємством військовозобов'язаним можливо за умови надання:

  • Наказу (витягу з наказу) Мінекономіки про бронювання та надання відстрочки від призову;
  • Наказ про відрядження.

Таким чином, виїхати за кордон можливо, якщо підприємство (роботодавець) забронювало особу в порядку визначеному постановою КМУ №194 та направляє його у відрядження за кордон. Якщо такої броні не має, то наявні записи у квитку вищезазначеного чоловіка не дають права перетину державного кордону.

Раніше ми писали, що в Україні запропонували кардинально змінити хід мобілізації.