RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Чи можуть покарати жінок за ухилення від військового обліку

З 1 жовтня в Україні розпочинається процес постановки на військовий облік військовозобов'язаних жінок певних професій віком від 18 до 60 років. За ухилення від військового обліку штрафи українкам не загрожують.

Про це розповів міністр оборони України Олексій Рєзніков, пише "НВ".

Він уточнив, що список професій був складений на підставі спеціальностей, які є актуальними в армії зараз і можуть знадобитися в майбутньому.

Резніков пояснив, що жінки, які не стануть на військовий облік, не можуть бути притягнуті до відповідальності за це, оскільки до моменту постановки на облік не є військовозобов'язаними.

"Щодо штрафів, то їх не можуть застосовувати до жінок, спеціальності яких передбачають постановку на облік. Військовозобов'язані - громадяни, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави. Військовозобов'язаною людина стає лише після постановки на військовий облік", - зазначив міністр.

Він додав, що жоден нормативно-правовий акт в Україні не передбачає штрафів для жінок, які вперше стають на облік як військовозобов'язані.

"Тобто ще раз: жінки стають військовозобов'язаними тільки після того, як стають на військовий облік і до моменту становлення на облік вони не є такими", - резюмував Резніков.

Раніше "Апостроф" публікував роз'яснення юриста, чи мають українські студентки ставати на військовий облік.